Sunteti pe pagina: Home // Auto tehnic // Verificarea periodica a masinii

Verificarea periodica a masinii

Verificarea periodica a masinii

Va asiguram ca nu dureaza foarte mult timp sa verificati elementele de intretinere de baza ale masinii voastre, precum uleiul de motor, filtrele, antigelul sau anvelopele. Urmatoarea lista de verificari este proiectata pentru a va oferi o idee generala. Cu toate acestea, masinile diferite au cerinte diferite. Pentru informatii corecte cu privire la modul de intretinere a autoturismului vostru, precum si la masurile de siguranta, va recomandam cu cladura sa verificati manualul masinii.

Notiuni de baza de intretinere a automobilelor

Nu este dificil sa va mentineti masina intr-o forma corespunzatoare. Mai jos va vom explica elementele de baza:

– Cititi manualul masinii deoarece in el veti gasi toate informatiile de intretinere, precum si masurile de siguranta;
– Pastrati toate fluidele (ulei de motor, ulei de transmisie, lichidul de racire, etc.) curate si complete;
– Urmati un program de intretinere periodica. Exista o serie de elemente ce trebuie reparate sau inlocuite la un anumit interval de timp. Aici ne referim la filtre, curele, bujii, etc;
– Verificati presiunea anvelopelor in mod regulat;
– Schimbati stergatoarele de parbriz cand observati ca acestea nu mai curata asa cum ar trebui;
– Spalati-va masina cu ceara din cand in cand pentru a o pastra stralucitoare si a o proteja impotriva coroziunii;
– Pentru orice probleme tehnice adresati-va urgent unui mecanic, inainte ca acestea sa devina serioase si sa necesite reparatii costisitoare;
– Utilizati doar piese de schimb originale;

Cum sa verificati uleiul de motor

Verificati uleiul de motor cu regularitate, mai ales daca observati ca nivelul acestuia scade considerabil intre schimburi. Rolul uleiului este sa raceasca si sa lubrifieze motorul. Conducere automobilului cu un nivel de ulei foarte scazut poate cauza daune semnificativa la motor.

Pentru a verifica nivelul de ulei este necesar sa parcati masina pe o suprafata plana. Actionati frana de mana iar daca masina are transmisie automata, asigurati-va ca schimbatorul este pus pe pozitia P. Opriti masina si asteptati cateva minute (2-3) pentru a permite uleiulu de se scurga in baie. Scoateti joja de ulei pentru a o curata, iar daca nu stiti unde este amplasata aceasta sau cum arata, verificati din nou manualul masinii. Curatati joja, introduceti-o inapoi dupa care este necesar sa o scoateti din nou pentru a verifica nivelul. Nivelul acestuia trebuie sa fie la jumatatea distanteti dintre indicatorul minim si cel maxim. Bineinteles, este necesar ca uleiul sa fie curat.

Dac uleiul este negru, este timpul sa-l schimbati. Daca este maro dar inca curat si transparent, uleiul este bun. Daca are culoarea “cafelei cu lapte”, atunci inseamna ca lichidul de racire al motorului se amesteca cu ulei. Acesta este un semn al unor probleme interne a motorului.

Daca nivelul este scazut, puteti suplimenta folosind un tip de ulei recomandat pentru tipul vostru de motor. Tipul de ulei recomandat este notat in manualul masinii. Pentru a suplimenta cu ulei, turnati cate putin si verificati cu joja. Nu turnati prea mult ulei deodata. Cand ati terminat, nu uitati sa puneti la loc atat joja cat si capacul orificiului de umplere.

Antigelul

Nivelul antigelului poate fi verificat vizual. Pe rezervorul antigelului trebuie sa exista gradatia minima si cea maxima. Nivelul antigelului trebuie sa fie undeva intre aceste doua gradatii. Din cauza presiunii care se formeaza, nu va recomandam sa deschideti capacul acestui rezervor cand motorul este cald. Daca nivelul antigelului este scazut, puteti completa folosind DOAR acelasi tip de antigel. Nu se recomanda amestecarea a doua tipuri diferite de antigel. Daca nivelul antigelului scade considerabil intr-o perioada scurta, este posibil ca undeva sa existe scurgeri. Aceste scurgeri trebuie remediate de urgenta, deoarece nivelul scazut al antigelului poate cauza supraincalzirea motorului.

Filtrul de aer

Filtrul de aer pastreaza aerul care intra in motor curat. Cu taote acestea, in timp, filtrul se murdareste si restrictioneaza fluxul de aer. Este recomandat ca acest filtru sa fie schimbat, in general, la fiecare 12.000-15.000 de kilometri. Daca doriti sa-l schimbati dumneavoastra, veti observa ca este o sarcina destul de usoara. Mai mult decat atat, pretul unui filtru de aer este foarte scazut in comparatie cu alte componente de intretinere periodica. Cand instalati filtrul de aer, asigurati-va ca acestea este amplasat corect, fara sa permita aerului nefiltrat sa intre in motor. Acest lucru paote deteriora senzorul de debit de aer si poate creste uzura motorului.

Etichete: , , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.