Sunteti pe pagina: Home // Auto tehnic // Verificarea motorului inainte de a cumpara o masina second hand

Verificarea motorului inainte de a cumpara o masina second hand

Verificarea motorului inainte de a cumpara o masina second hand

Atunci cand aveti de gand sa achizitionati o masina la mana a doua, este foarte important sa cunoasteti care este starea motorului, transmisiei si a caroseriei. Faptul ca masina arata si ruleaza bine la prima vedere va poate induce in eroare, deoarece motorul poate avea probleme ascunse daca nu a fost intretinut corespunzator de vehicul proprietar.

Reparatiile ulterioare la motor vor fi foarte scumpe. Desigur, este foarte dificil sa evaluati starea mecanica a motorului doar in timpul unui test de condus rapid. De aceea, va recomandam cu insistenta sa duceti masina la o inspectie conrespunzatoare in cadrul unui service autorizat, inainte de a semna un contract de vanzare-cumparare. Pentru a va ajuta sa fiti mai informati, mai jos va vom prezenta cateva sfaturi si semne pentru a va face o prima impresie despre motor la fata locului, atunci cand doriti sa achizitionati un autoturism second hand.

Verficiati inregistrarile mai vechi de la reprezentanta

Inregistrarile de la reprezentanta nu sunt intotdeauna disponible, dar va poate ajuta foarte mult daca angajatii de la reprezentanta va pot prezenta o dovada ca autoturismul a fost intretinut in mod regulat. Daca puteti obtine acces la inregistrarile de serivce, uitati-va asupra ciclurilor de schimbare a uleiului si numarul de kilometri aferenti. In mod normal, producatorii recomanda ca uleiul sa fie schimbat intre 10.000 si 30.000 de kilometri. In cazul in care schimburile s-au facut dupa o perioada mult mai lunga, exista posibilitatea ca uzura motorului sa fie foarte mare.

Daca autoturismul dumneavoastra este echipat cu o curea de distributie (unele masini au lant de distributie), verificati daca exista inregistrari despre inlocuirea ei. De obicei, o curea de distributie se inlocuieste la fiecare 60.000-150.000 de kilometri. Daca cureaua nu a fost inlocuita la timp, este important sa stiti ca va urma sa o inlocuiti chiar dumneavoastra, iar costurile unui asemenea kit nu sunt tocmai mici.

Aruncati o privire sub capota

Inainte de a testa masina pe drum, aruncati o privire sub capota. O lanterna mica va poate fi de ajutor. Cautati dupa eventuale scurgeri, miros de ulei ars sau antigel, semne de reparatii de proasta calitate sau lipsa intretinerii motorului. Daca totul pare curat si stralucitor, acest lucru nu inseamna prea mult. Majoritatea vanzatorilor pregatesc masina special pentru vanzare.

Semne de lipsa de ingrijire: Daca bornele bateriei sunt corodate iar bateria este scursa, este probabil ca acest autoturism sa nu fi fost intretinut in mod regulat.
Mirosul de ulei ars. Dupa cum am spus si mai sus, un motor poate fi foarte curat. Dar daca simtiti un miros puternic de ulei ars, ceva nu este in regula.
Scurgeri. Dupa o examinare atenta veti fi capabili sa observati daca exista scurgeri ale diferitor fluide, sau nu. Verificati in mod deosebit antigelul, radiatorul, si baia de ulei de dedesubtul masinii (daca aceasta nu are scut de protectie).
Verificati nivelul uleiului de motor. Daca nivelul uleiului de motor este aproape de limita minima, iar acesta este foarte murdar, inseamna ca exista posibilitatea ca autoturismul sa consume ulei. In mod normal, nivelul uleiului trebuie sa fie foarte aproape de limita maxima.
Cu motorul cald dar oprit, verificati gaura de alimentare cu ulei de motor. Aceasta va poate spune foarte multe despre motor. Daca in momentul cand scoateti capacul vor iesi foarte multe gaze, cu siguranta exista o problema la motor. De asemenea, uitati-va inauntru pentru a vedea daca exista depuneri. In mod normal toturl ar trebui sa arate curat.

Pornirea la rece poate dezvalui multe probleme

Una dintre cele mai eficient modalitati de a testa un motor, este sa-l porniti cand acesta este rece. Totodata, in acest mod puteti verifica si bateria – daca masina porneste “la sfert de cheie” sau nu.
Cand porniti masina cu motorul rece, ascultati cu atentie dupa posibilele zgomote ciudate. Daca motorul zornaie sau face alte zgomote puternice, ar putea fi excesiv uzat. In mod similar, un fum albastru la pornire, inseamna ca masina consuma ulei.

Martorul motorului din bord

Daca dupa pornirea autoturismului, in bord vi se aprinde martorul “Check Engine”, atunci acest lucru inseamna ca computerul de bord a detectat unele erori. Ar putea fi o problema minora, sau una mai grava. Pentru a sti cat de grava este problema, va trebui sa faceti o diagnoza completa.

Fumul

Dupa cum am notat si mai sus, daca masina scoate fum albastru, inseamna ca aceasta mananca ulei. Daca scoate fum negru inseamna ca masina consuma carburant in exces. Fumul alb poate fi adeseori doar abur (in diminetile reci).

Testul de condus

In timpul unui test drive, ascultati cu atentie eventualele zgomote ciudate sau vibratii, simtiti daca masina are lipsa de putere sau alte probleme in ceea ce priveste directia si manevrabilitatea. Este recomandat sa incercati masina in toate modurile posibile: accelerare brusca, decelerare sau condus la drum intins pe autostrada. Fii atent si la temperatura motorului. Cand motorul se incalzeste, temperatura trebuie sa ramana constanta in jurul valorii de 90 de grade.

Etichete: , , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.