Sunteti pe pagina: Home // Auto tehnic // Uzura prematura a motorului

Uzura prematura a motorului

Uzura prematura a motorului

In ciuda a ceea ce cunoasteti deja, schimbarea uleiului la timp dupa ce ati parcurs un anumit numar de kilometri nu este intotdeauna singura si cea mai sigura metoda de prevenire e uzurii premature a motorului. Uzura prematura a motorului poate fi cauzata de modul in care folositi autoturismul. Exista multe motive datorita carora motorul se poate uza mai repede decat in mod normal, iar daca vreti sa le aflati pe cele mai importante, va invitam sa cititi acest articol.

Dupa ce veti citi acest articol speram ca veti intelege mai bine cum sa conduceti si ce anume poate cauza probleme pentru motor si de asemenea cum sa preveniti evenimentele neplacute ce pot avea loc.

Lipsa rabdarii este poate cel mai important motiv datorita caruia motorul se uzeaza prematur. Dupa ce porniti motorul, uleiul incepe sa lubrifieze toate componentele care se afla in miscare, si este nevoie de o perioada de asteptare de cel putin 10-15 secunde inainte sa puteti porni din loc. In aceasta perioada si pistoanele sunt reglate corect iar daca nu aveti rabdare, motorul va fi afectat. Chiar daca aceste efecte intr-un astfel de moment sunt nesemnificative, in timp ele vor fi din ce in ce mai grave si vizibile.

Chiar si dupa cele 10-15 secunde de astepare, lubrifierea va fi in continuar slaba timp de 7-10 minute, mai ales inainte ca uleiul sa ajunga la temperatura optima de 85-90 de grade celsius. In mod special pe durata iernii, timpul in care uleiul ajunge la o temperatura corespunzatoare este mai indelungat, iar daca nu aveti rabdare rezultatul va fi uzarea prematura a motorului.

Incercarile repetate de a porni motorul, in special cand faceti multe drumuri scurte, poate avea de asemenea un efect negativ si poate uza motorul in timp. In continuare este important sa stiti ca un ulei de calitate inferioara este a doua cauza ca importanta care duce la uzarea prematura a motorului. Trebuie sa pastrati in minte ca folosirea unui ulei bun pentru motorul masinii voastre este absolut obligatorie deoarece doar asa puteti reduce deteriorarea acestuia.

Se spune ca uleiul de motor este similar cu sangele in corpul omenesc. De aceea este obligatoriu sa folositi un ulei de calitate capabil sa va protejeze motorul. Daca observati scurgeri sau mirosuri neplacute sub capota, este timpul sa vizitati un mecanic deoarece este posibil ca o anumita piesa sa fie defecta si sa fie inlocuita. Orice sofer ar trebui sa duca automobilul la verificari riguroase ale motorului mai ales pe timpul iernii. Monitorizarea nivelului de ulei este de asemenea foarte importanta.

In conditii de vreme rece, nu este recomandat sa accelerati brusc imediat dupa ce ati pornit motorul, pana cand acesta nu ajunge la o temperatura optima. Motorul necesita sa fie incalzit inainte de a functiona corespunzator. Pe de alta parte, nu este bine nici sa asteptati prea mult, deoarece nivelul de poluare dar si consumul de combustibil va creste. De cele mai multe ori, 10-15 secunde sunt suficiente inainte de a porni la drum. In urmatoarele minute, pana cand motorul ajunge la temperatura de 90 de grade celsius, este recomandat sa nu turati si sa nu fortati motorul. Conduceti linistiti fara sa accelerati brusc.

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.