Sunteti pe pagina: Home // Auto tehnic // Termeni automobilistici tehnici

Termeni automobilistici tehnici

Termeni automobilistici tehnici

Tehnologia automobilistica este actualizata in mod constant si o mare parte din terminologia folosita pentru a o descrie, este de multe ori greu de inteles. Exista sute de termeni tehnici iar noi vom incerca sa va prezentam cateva articole cu astfel de termeni explicati pe intelesul tuturor.

Arborele cu came este un arbore cu mai multe came a caror lobi deschid sau inchid supapele pentru a converti miscarea de rotatie in miscare lineara. Deschiderea si inchiderea supapelor in toate pistoanele unui motor este reglementata de una sau mai multe axe cu came.

Convertorul catalitic sau pe scurt catalizatorul este o canistra de otel inoxidabil montata pe sistemul de evacuare al unu autoturism si contine un strat subtire de material catalitic raspandit pe o suprafata mare de suporturi inerte. De cele mai multe ori, materialul catalitic folosit este o combinatie de platina, rodiu si paladiu. Aceste materiale induc o reactie chimica care transforma gazele de esapament ale motorului in produse mai putin nocive.

Camera de ardere este spatiul din interiorul cilindrului in momentul cand pistonul se afla in cea mai de sus parte a cursei sale. Deoarece combustia combinatiei de aer si combustibil are loc in acest spatiu, aspectul si forma poate afecta foarte mult puterea motorului, consumul de combustibil dar si emisiile.

Intercoolerul este o componenta care raceste aerul care a fost incalzit prin compresia ce are loc in orice tip de turbocompresor. Un intercooler seamana cu un radiator si foloseste aerul din exterior pentru a reduce temperatura.

Clapeta de acceleratie este o carcasa ce contine o supapa ce regleaza depitul de aer prin galeria de admisie. Corpul clapetei de accleeratie este situat de obicei intre filtrul de aer si galeria de admisie.

Motoarele DOHC sunt motoare cu doi arbori cu came. Unul opereaza supapele de admisie iar celalalt actioneaza supapele de evacuare.

Trenul de rulare este un termen general folosit pentru toate componentele unui autoturism care creeaza putere si o transmit la roti.

Supapa EGR este o componenta folosita pentru a reduce emisiile de oxizi de azot prin recircularea unor gaze de esapament ale motorului in galeria de admisie.

ECU sau computerul autoturismului este o unitate de control care reglementeaza functionarea unui motor monitorizand anumite caracteristici ale acestuia printr-o retea de senzori.

Galeria de evacuare este o retea de pasaje care aduna gazele de esapament si le directioneaza spre catalizator.

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.