Sunteti pe pagina: Home // Diverse // Termeni auto

Termeni auto

Termeni auto

ABS este prescurtarea de la Anti-Lock Braking System, adica un sistem de antiblocare a franelor. Aceasta tehnologie va poate ajuta sa nu derapati atunci cand franati brusc, prevenind rotile sa se blocheze si permitandu-va sa mentineti controlul auytopturismului.

Airbag-urile sunt perne mari care se umfla instantaneu cu aer in cazul unui accident. Acestea protejeaza atat soferul cat si pasagerii sa nu se loveasca de diverse parti ale interiorului masinii.

EBD este o caracteristica suplimentara a sistemului ABS, fiind prescurtarea de la Electronic Brakeforce Technology. Aceasta tehnologie balanseaza franele de pe fata si spate variind in mod automat forta aplicata asupra acestora, in functie de conditiile de drum, viteza si alti factori.

ESP si ESC sunt sisteme electronice de control al stabilitatii. Acestea previn deraparea laterala activand mici corecturi la directie atunci cand masina ruleaza pe suprafete alunecoase.

Centura de siguranta in trei puncte este un sistem de siguranta revolutionar care a aparut in urma cu peste 50 de ani. Majoritatea autoturismelor din ziua de astazi folosesc centura de siguranta in trei puncte. Acest tip de centura este conceputa pentru a raspandi forta de impact in mod uniform asupra corpului soferului si pasagerilor care o poarta.

ASR este un sistem electronic de control al tractiunii. Aceasta tehnologie mentine stabilitatea autoturismului cand prea multa forta este aplicata datorita accelerarii bruste pe un drum alunecos.

Biodiesel este un carburant fabricat dintr-o varietate de uleiuri vegetale. Acest carburant ofera reduceri semnificativa ale emisiilor de dioxid de carbon.

Emisiile de CO2 (dioxid de carbon) se refera la cantitatea de dioxid de carbon produsa de o masina. Desi nu este direct daunatoare pentru sanatate oamenilor, dioxidul de carbon are un impact major asupra mendiului si schimbarilor climatice.

Autoturismele hibride combina un motor pe benzina conventional cu unul electric. Motorul electric functioneaza pe baterii care sunt incarcate de motorul pe benzina si de forta franelor. Autoturismele hibride conserva energie prin utilizarea motorului electric care nu are emisii de dioxid de carbon. Acest motor electric functioneaza la viteze mici si ofera un plus de putere atunci cand masina accelereaza.

GPL este un gaz petrolier lichefiat care poate fi folosit ca si carburant in cazul unor autoturisme care functioneaza cu benzina. GPL-ul este mai pur decat benzina iar emisiile de carbon sunt cu 10% mai mici.

Sistemul cruise control sau pilot automat este proiectat pentru a fi folosit pe auotstrazi, la drumuri lungi. Este un sistem electronic care iti permite sa setezi viteza de deplasare a autoturismului, fara sa fiti nevoiti sa mentineti piciorul pe pedala de acceleratie. Masina va rula constant la acea viteza, sistemul dezactivandu-se in mod automat la orice actionare a pedalei de frana.

Turbocompresorul este componenta care ajuta la cresterea puterii unui autoturism, folosind presiunea creata de gazele de evacuare, pentru a creste densitatea aerului care intra in motor.

Tractiunea integrala sau tractiunea 4×4 permite motorului sa antreneze toate cele patru roti ale unui autoturism in mod simultan.

Suspensiile sunt un sistem de arcuri si alte piese siatuate intre rotile si puntea unui autoturism. Acestea permit rotilor sa se miste independent si absorb socurile datorate denivelarilor de pe carosabil.

Etichete: , , , , , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.