Sunteti pe pagina: Home // Stiri Auto // Sfaturi utile pe timp de iarna

Sfaturi utile pe timp de iarna

Sfaturi utile pe timp de iarna

Deoarece in unele zone ale tarii noastre iarna si-a intrat deja in rol iar soferii au mari batai de cap din cauza ninsorii abundente, ne-am hotarat sa scriem acest articol si sa va prezentam cateva sfaturi si informatii de care trebuie sa tineti cont daca conduceti pe zapada.

Tipul anvelopelor

Desi anvelopele de iarna sunt obligatorii in tara noastra de la 1 Noiembrie daca drumurile sunt acoperite cu zapada, gheata sau polei, ar trebui sa verificati de asemenea, starea lor de uzura din cand in cand, mai ales daca nu sunt noi. Adeseori, un cauciuc de iarna uzat peste limita poate fi mai periculos chiar si decat un cauciuc de vara dar intr-o stare buna.
Ganditi-va ca daca conduceti cu anvelope de iarna foarte uzate iar din cauza voastra se intampla un blocaj sau accident, puteti fi trasi la raspundere de oamenii legii. Tineti cont de acest aspect si astfel va puteti pastra banii in buzunar iar pasagerii vostri vor fi in siguranta in autoturismul vostru.

Presiunea anvelopelor

Presiunea anvelopelor este foarte importanta tot anul, dar in mod special pe timp de iarna. Daca anvelopa este umflata corespunzator, aceasta va oferi o aderenta mai buna. Aderenta este de obicei redusa pe drumurile ude sau acoperite cu gheata, iar temperatura face ca presiunea din anvelope sa fie redusa, de asemenea. Este foarte important ca atunci cand va montati cauciucurile de iarna sa verificati daca acestea sunt umflate in mod corespunzator astfel incat sa puteti rula in conditii normale.

Ce combustibil folositi?

Aditivii anti-inghet sunt recomandati pe timpul iernii, in special la motoarele care functioneaza cu benzina, deoarece aprinderea va avea loc mai usor si mai repede. Astfel veti scapa de dureri de cap, nervi si probleme. In afara de acesti aditivi care sunt recomandati dar nu obligatorii, este bine sa schimbati si filtrul de combustibil.

Verificati acumulatorul masinii voastre

Pe timpul iernii acumulatorul masinii este folosit de 2-3 ori mai mult decat pe durata verii si de aceea trebuie sa fie intr-o buna conditie ca sa va puteti folosi de toate caracteristicile automobilului vostru, fara prea multe probleme. Daca nu doriti sa aveti o surpriza neplacuta atunci cand parcati masina peste noapte cand timpul este foarte geros, puteti tine cont de urmatoarele sfaturi:

– Daca bateria este mai veche de trei ani, duceti-o la un centru de testare.
– Verificati ca bornele acesteia sa nu fie uzate, deteriorate, ruginite sau acoperite cu mizerii.
– Verificati daca farurile, sistemul audio, sistemul de climatizare si incalzire si dezaburirea functioneaza corect inainte de a porni motorul.

Aveti grija la stergatoare si incuietori

Inlocuiti lamelele stergatoarelor daca sunt uzate si folositi un lichid special pentru a curata parbrizul. Puteti dezgheta de asemenea parbrizul folosind spray-uri speciale sau puteti folosi un razuitor de gheata. Nu aruncati pe parbriz cu apa fierbinte deoarece acesta se poate crapa. Fiecare conducator auto trebuie sa aibe in buzunar sau geanta un spray pentru dezghetarea incuietorilor. Asta ca sa nu va treziti blocati inafara masinii, intr-o zi geroasa.

Evitati sa folositi frana de mana cand parcati

Este recomandat sa nu folositi frana de mana atunci cand parcati masina peste noapte daca vremea este foarte rece. Motivul din spatele acestui sfat este foarte simplu: din cauza temperaturii foarte scazute, cablul de la frana de mana poate ingheta. Prin urmare, majoritatea specialistilor nu recomanda aceasta procedura.

In incheiere va recomandam sa va echipati masina corespunzator. Fiecare sofer trebuie sa aibe o lopatica, o racleta, un spray anti-inghet, lanturi de zapada si bineinteles, cabluri pentru baterie.

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.