Sunteti pe pagina: Home // Sfaturi autoturisme // Sfaturi pentru soferii incepatori

Sfaturi pentru soferii incepatori

Sfaturi pentru soferii incepatori

Majoritatea tinerilor viseaza ca intr-o zi sa gaseasca in fata casei o masina noua-nouta cu o funda mare legata de ea. In acest vis parintii le inmaneaza cheile acestei masini iar ei pleaca la plimbare, luandu-si eventual si cativa prieteni.

Inainte de toate tinerii trebuie sa se gandeasca ca pentru a conduce o masina, au nevoie de un permis de conducere si experienta. Metodele de obtinere a unui permis de conducere variaza de la stat la stat, dar exista cativa factori universari ce trebuie luati in considerare, indiferent de tara in care locuiti.

Majoritatea scolilor de soferi ofera cursantilor posibilitatea de a insoti un coleg. La randul lor ei vor putea fi insotiti de alti colegi. Noi consideram ca acest lucru este foart important deoarece ofera cursantilor posibilitatea sa asiste si sa invete unii din greselile celorlalti. Chiar daca la inceput cand inca nu stiti sa conduceti pare putin frustrant ca alte persoane sa fie in autoturism cu voi, cu timpul va veti acomoda si veti constientiza ca veti fi inconjurat doar de persoane ca si voi, la fel de lipsite de experienta in ceea ce priveste condusul.

Incepatori trebuie sa stie ca formarea ca si sofer nu se termina odata cu obtinerea permisului de conducere. Ca si sofer incepator, orice sfat si “antrenament” poate fi de ajutor. Dupa ce treceti cu bine examenul pentru obtinerea permisului de conducere va recomandam sa conduceti un autoturism doar insotiti de un adult cu experienta. Oferiti-va sa va duceti mama la cumparaturi, tatal la servici sau fratele mai mare la mall.

Nu multor oameni le place sa li se zica ce au de facut. Mai ales tinerilor. Cu toate acestea nu trebuie sa ignorati sfaturile primite de la soferii mai experimentati. Chiar daca de multe ori acestia par de-a dreptul cicalitori. Ei au trecut prin ceea ce treci tu acum si stiu despre ce vorbesc.

Mai jos va voi enumera cateva sfaturi utile pentru a deveni un conducator auto responsabil si a invata cum sa conduceti in conditii de siguranta:

  • Acordati o atentie deosebita centurilor de siguranta. Asigurati-va ca toti pasagerii masinii voastre poarta centurile de siguranta si nu transportati mai multe persoane decat cate centuri exista in autoturism.
  • Inspectati vizual autoturismul vostru inainte de a pleca la drum. Verificati presiunea cuciucurilor, aranjati oglinzile si scaunul si bineinteles, nivelul de combustibil, pentru a nu ramane pe drumuri.
  • Urmati cu strictete regulile invatate de-a lungul scolii de soferi, precum: limitele de viteze, regulile de prioritate sau folosirea semnalizatoarelor cand schimbati directia de mers.
  • Nu conduceti niciodata sub influenta bauturilor alcoolice sau a unor substante halucinogene. De asemenea va recomandam sa nu transportati in autoturism persoane aflate in stare foarte avansata de ebrietate.
  • Acordati o atentie sporita la celalalte autoturism din trafic. Incercati sa anticipati manevrele acestora pentru a evita din timp eventualele coliziuni. De asemenea, fiti atenti si la pietoni, biciclisti sau motociclisti.
  • Acordati atentie conditiilor meteorologice de drum. Nu trebuie sa va fie rusine sa trageti pe dreapta daca ceata este densa sau ploua foarte tare. De asemenea, daca stiti ca veti circula pe un carosabil acoperit cu zapada, asigurati-va ca autoturismul vostru este echipat cu tipurile corespunzatoare de anvelope.
  • Mentineti-va autoturismul intr-o stare excelenta respectand intervalele de intretinere periodica. Daca nu puteti face acest lucru de unul singur, cereti sfatul si ajutorul unui adult cu experienta.
  • Amintiti-va ca atunci cand masina este in miscare, voi trebuie sa stati concentrati. Nu este vreme de jocuri, de mesaje, sa machiaje sau convorbiri telefonice.

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.