Sunteti pe pagina: Home // Diverse // Sfaturi pentru soferi – zilele intunecate

Sfaturi pentru soferi - zilele intunecate

Sfaturi pentru soferi – zilele intunecate

In acest articol dorim sa incurajam toti participantii la trafic sa se asigure ca vad si sunt vazuti, mai ales pe durata lunilor de iarna, cand afara este intunecat chiar si in timpul zilei. Pe durata zilelor intunecate vizibilitatea este redusa iar riscul de coliziuni creste, din cauza faptului ca pericolele sunt mai greu de observat decat in conditii normale. Cu toate acestea, o combinatie de actiuni simple pot reduce aceste riscuri, atat pentru soferi cat si pe cei care ii intalnesc pe acestia.

Sa incepem cu cat de bine vedem. Cercetarile arata ca dupa un anumit numar de ani, ne pierdem aproximativ 40% din vedere, fara ca macar sa realizam acest lucru. Asadar, vizita la un cabinet medical pentru un test de vedere este o cale buna pentru a va asigura ca vedeti bine si ca puteti reactiona la ceea ce se intampla in jurul vostru atunci cand sunteti la volan.

Pastrarea farurilor curate si fara mizerie inseamna ca acestea isi vor face treaba mult mai eficient, in timp ce curatarea parbrizului ne va aisugra o vedere imbunatatita, mai ales daca tinem cont ca in zilele intunecate, vizibiltatea scade considerabil. Totodata verificati si stergatoarele deoarece acestea joaca un rol vital in mentinerea parbrizului curat. Mai jos va vom prezenta alte masuri ce trebuie luate si care pot mari vizibilitatea pe durata zilelor intunecate de iarna:

– Indepartarea ghetii si a zapezii de pe faruri, geamuri si oglinzi este o prioritate in orice calatorie pe durata sezonului rece.
– Plaoaia creste dificultatea de a conduce un autoturism. Intotodeauna incetini in astfel de conditii si folositi luminile de intalnire.
– Reflexia soarelui in zapada poate duce la orbire temporara si poate reduce vizibilitatea. In unele circumstante, in special dimineata si dupa amiaza tarziu, reflexia soarelui poate lasa soferii fara vedere pentru o perioada limitata. Chiar si reflexia soarelui pe drumurile umede pot compromite serios vederea noastra.
– Nu uitati sa aprindeti farurile. Chiar daca voi vedeti bine drumul, exista posibilitatea sa fiti putin vizibili pentru alti soferi, in special daca conduceti autovehicule de culoare inchisa.
– Chiar daca masina voastra este echipata cu faruri automate, asigurati-va ca acestea sunt aprinse. Din cauza cetii, ploo torentiale sau a zapezii, senzorii se pot defecta si nu vor functiona corespunzator.

Etichete: , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.