Sunteti pe pagina: Home // Sfaturi autoturisme // Sfaturi pentru a conduce in siguranta pe drumurile montane

Sfaturi pentru a conduce in siguranta pe drumurile montane

Sfaturi pentru a conduce in siguranta pe drumurile montane

Conducerea unui autoturism pe drumurile care traverseaza muntii poate fi o experienta minunata si antrenanta, dar poate fi si obositoare, cauzand daune masinii dumneavoastra. Va prezentam zece sfaturi care va pot face calatoria mai placuta.

1. Asigurati-va ca franele, stergatoarele, dezaburirea si sistemele de incalzire sunt in stare buna. Asigurati-va ca lichidele de frana si transmisie sunt completate si ca au fost schimbate la intervalul recomandat. Lichidul de frana, odata cu trecerea timpului, devine mai contaminat, retinand umiditatea si astfel ii scade nivelul de fierbere. Utilizarea frecventa a franei poate supraincalzi fluidul si puteti pierde din eficienta franei atunci cand aveti mai mare nevoie. De asemenea, verificati pneurile si asigurati-va ca sunt umflate corect.

2. Nu mergeti mai repede atunci cand coborati muntele decat atunci cand il urcati. Nu folositi franele pentru a controla viteza de coborare. Trebuie sa folositi mai multa frana de motor, adica in timp coborati treceti dintr-o treapta superioara intr-o treapta inferioara de viteza si masina va incetini.

3. In cazul pantelor abrupte, urmariti indicatorul de temperatura de la bordul autovechiculului si opriti aerul conditionat in cazul in care motorul incepe sa se supraincalzeasca. Daca este necesar cautati un loc sigur pentru a iesi in afara drumului si parcati masina. Nu opriti motorul. O modalitate rapida de a raci motorul este sa porniti incalzirea, dar aceasta optiune este putin neplacuta pentru conducatorul auto.

4. Nu “taiati” axul drumului. Majoritatea drumurilor de munte sunt mai inguste decat autostrazile. Unii soferi au tendinta de a “taia” axul drumului, dar acest lucru este iritant pentru ceilelti soferi. In cazul in care dumneavoastra “taiati” axul si celalalt sofer face acelasi lucru intr-o curba, ambii conducatori se pot creea o situatie periculoasa.

5. Amintiti-va ca masina care urca are intotdeauna prioritate. Intotdeauna trebuie sa asteptati cat este necesar pentru ca autovehiculele sa revina pe banda lor. Tineti cont de faptul ca altitudinile mari pot diminua performantele autoturismului dumneavoastra. De aceea este posibil ca masina sa nu se comporte la o inaltime de 3000 de metri la fel cum se comporta atunci cand rulati la o inaltime mai mica.

6. Incetiniti oricare ar fi motivul: fie ca este vorba de peisaj, fie din cauza faptul ca este foarte abrupt drumul. Daca traficul din spate creste cu mai mult de trei vehicule, atunci cautati o modalitate de a lasa celelalte masini sa va depaseasca.

7. Daca alegeti sa explorati drumuri secundare sau neasfaltate, urmati aceste trei reguli. In primul rand, verificati conditiile meteorologice si conditiile drumului care va pot afecta capacitatea de a conduce. In al doilea rand, suprafetele neasfaltate pot aduce probleme cu tractiunea, deci incetiniti si luati curbele mai larg decat in cazul drumurilor asflaltate. In ultimul rand, spuneti cuiva unde aveti de gand sa mergeti si cand va doriti sa va intoarceti.

8. Intotdeauna trebuie sa aveti apa potabila mai mult decat preconizati, si amintiti-va sa beti lichide pe tot parcursul zilei. La altitudini mari, hidratarea insuficienta duce la instalarea simptomelor de teama de inaltime. Chiar daca sunt usoare, ele va pot afecta vigilenta.

9. In cazul in care conditiile meteorologice se deterioreaza, si apare ceata, ploaie, vant, ninsoare, incetiniti si fiti mult mai atenti. In cazul in care alti conducatori auto par a se grabi, faceti-le lor de trecere: ei pot fi intr-o situatie de urgenta. Daca este iarna trebuie sa adaugati un lichid de parbriz special care sa nu permita inghetul. Este o buna idee sa aveti la dumneavoastra lanturi, racleta, o matura mica (pentru zapada de pe masina), o lanterna, un prosop si o lopata mica de mana. De asemenea, este important sa mentineti rezervorul plin. Uneori conditiile meteorologice necesita timp pentru ca drumul sa fie curatat, iar in acest timp motorul nu trebuie oprit. Masinile sunt mult mai vizibile in zapada decat pietonii. Trebuie sa opriti faza lunga atunci cand vizibilitatea este redusa iar din sens opus se apropie o alta masina.

10. Faceti frecvent pauze. Pentru a circula noaptea pe drum de munte poate fi mult mai obositor decat in cazul in care conduceti pe drum drept. Tineti cont de faptul ca deplasarea pe astfel de drumuri nu poate depasi mai mult de sase ore pe zi.

Desigur, cel mai important sfat este acela de a va relaxa si a va distra! Veti descoperi motivul pentru care multe persoane opteaza pentru excursiile in munti ori de cate ori au ocazia.

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.