Sunteti pe pagina: Home // Diverse // Modalitati de a evita distragerile la volan

Modalitati de a evita distragerile la volan

Modalitati de a evita distragerile la volan

Datorita tehnologiei, autoturismele noastre au devenit mai sigure si totodata un refugiu de confort unde putem asculta muzica linistiti, ne permitem luxul unei temperaturi controlate si alte beneficii. Din nefericire, multe dintre obiceiurile noastre, ale soferilor, au devenit potentiale pericole.

Condusul unei masini este o activitate care necesita multa concentrare. La volan situatiile se pot schimba foarte repede si de aceea noi trebuie sa fim mereu in alerta, pregatiti sa reactionam. Mai jos va vom oferi cateva sugestii si modalitati de a evita distragerile la volan si a va asigura ca ramaneti concentrat atat timp cat conduceti.

Faceti-va confortabil inainte de a porni la drum

Inainte de a pleca cu masina, asigurati-va ca stati confortabil in scaune si sunteti pregatiti sa conduceti. Reglati-va oglinzile, aranjati-va scaunul, alegeti un post de radio favorit, reglati temperatura astfel incat sa nu fiti nevoiti sa modificati toate acestea in timp ce conduceti.

Renuntati la telefon

Vorbitul la telefon sau scrierea mesajelor a devenit unul dintre cele mai periculoase obiceiuri atunci cand sunteti la volan. Daca nu puteti rezista tentatiei de a folosi telefonul, atunci inchideti-l sau puneti-l undeva unde sa nu aveti acces la el atat timp cat conduceti. Daca asteptati un apel important, puteti trage pe dreapta, sau in cel mai rau caz sa folositi un dispozitiv hands free.

Mancati inainte sa plecati cu masina

Este de preferat sa mancati si sa va beti cafeaua inainte de e pleca la drum, deoarece, daca veti face acest lucru in masina, atentia voastra va fi distrasa. Consumul de alimente si bauturi in timp ce conduceti poate fi reteta unui dezastru. Asadar mancati inainte de a pleca, sau opriti la un restaurant rapid sau o benzinarie. Nu este doar o masura de siguranta, dar asa va veti asigura si ca nu veti face mizerie in masina.

Daca ati scapat ceva pe jos, lasati-l acolo

Nu va aplecati sa ridicati un CD, un portofel sau o geanta care a cazut pe jos in masina. Acel lucru scapat poate astepta acolo pana cand ajungeti la destinatie. Daca lucrul scapat este intr-o pozitie incomoda sau se rostogoleste sub pedale, trageti pe dreapta cat de repede si ridicati-l.

Pregatiti-va inainte de a pleca la drum

Legati-va cravata, aranjati-va parul, machiati-va si aranjati-va hainele inainte sa va urcati la volan. Renuntati la gecile stramte daca acestea va incomodeaza cand conduceri. Daca veti fi atenti la altceva sau va veti uita in oglinda in timp ce conduceti, veti pierde din vedere ceea ce se intampla in jurul vostru.

Planuiti-va ruta dinainte de a pleca

Daca conduceti intr-un loc in care nu sunteti familiarizat, verificati harta si alegeti o ruta inainte de a porni masina si a va afla in miscare. Daca folositi un dispozitiv GPS, introduceti adresa de destinatie inainte de a porni. De asemenea, micsorati volumul la radio pentru a auzi indicatiile dispozitivului GPS fara a fi nevoit sa va uitati la el.

Atentie la copii

Calatoriile lungi cu masina pot face ca copiii sa devina morocanosi. De aceea ei incep sa devina obraznici si sa faca nazbatii. Este important sa le oferiti dinainte de a pleca diferite jocuri care le pot atrage interesul. Din cand in cand va trebui sa opriti pentru a oferi copiilor cateva minute de relaxare.

Atentie cand calatoriti cu animale de companie

Daca clatoriti constant impreuna cu animalul vostru de companie, asigurati-va ca il veti lega bine pe bancheta din spate, astfel incat sa stea comod si sa nu devina un motiv de distragere. Cu siguranta nu este recomandat sa animalul vostru de companie sa umble liber prin masina, blocandu-va anumite unghiuri, sau sa sara pe volan.

Cele mai rele obiceiuri alte soferilor

Consumul de alimente sau bauturi la volan – 39%
Depasirea limitelor de viteza – 36%
Vorbitul la telefon sau scrierea mesajelor – 18%
Conducerea masinii prea aproape de masina din fata – 16%
Agresivitatea in trafic – 11%
Folosirea necorespunzatoare a semnalizatoarelor – 10%
Taierea benzilor de circulatie – 7%
Aranjarea parului si machiajul la volan – 3%
Parcarea masinilor in locul destinati persoanelor cu dizabilitati – 2%
Conducerea pe banda de urgenta – 1%
Altele – 3%
Nici unul – Sunt un sofer perfect – 19%

Etichete: , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.