Sunteti pe pagina: Home // Auto tehnic // Mic ghid despre motoarele turbo

Mic ghid despre motoarele turbo

Mic ghid despre motoarele turbo

In zilele noastre toti soferii cauta autoturisme care sa fie echipate cu motoare turbo. Mai mult decat atat, cuvantul turbo a devenit sinonim cu viteza si putere. De fapt, exprsia turbo este doar o scurtatura si vine de la cuvantul turbocompresor. Toate autoturismele (mai putin cele electrice) functioneaza datorita unei combustii. Conceptul general este ca un amestec de combustibil si aer este introdus intr-un cilindru iar o scanteie determina acest amestec sa explodeze (sa se aprinda).

In urma acestei explozii, pistonul dinauntrul cilindrului este impins in jos. Acesta este atasat la un arbore cu came care transmite miscarea de rotatie la roti. Cu cat exista mai mult aer si combustibil disponibil pentru explozia mentionata mai sus, cu atat motorul are mai multa putere.

Supraalimentarea

Pentru a obtine mai multa putere dintr-un motor, producatorii de autoturisme au recurs la construirea unor cilindri sau pistoane mai mari. Ambele aceste metodologii cresc puterea totala a tuturor exploziilor din motor. Supraalimentarea este de fapt un proces prin care mai mult aer si combustibil este introdus fortat intr-un cilindru mai mic, astfel creandu-se o explozie mai mare si automat dezvoltand mai multa putere. Supraalimentarea era folosita pentru a adauga putere motoarelor, inainte sa apara turbocompresoarele.

In cazul motoarelor non-turbo, fara ca acestea sa aibe turbocompresor sau sa fie supraalimentate, combustibilul este tras din rezervor, este amestecat cu aer si directionat in cilindru unde scanteia produsa de bujii cauzeaza explozia. In cazul supraalimentarii, aerul este comprimat si fortat in cilindru ceea ce permite un amestec de combustibil si aer mult mai bogat, iar rezultatul final este o explozie mai mare. Tot acest proces are loc datorita unei pompe de supraalimentare care functioneaza prin utilizarea unui procedeu mecanic si este actionata de motor prin intermediul unei curele.

Turbocompresoarele

Turbocompresoarele, pe de alta parte sunt antrenate de gazele de evacuare ale motorului si in general sunt mai eficiente decat pompele de supraalimentare, dar nu raspund atat de rapid ca si acestea din urma. Un turbocompresor preia gazele de esapament fierbinti si foloseste caldura acestora pentru a roti o turbina, care la randul sau invarte un compresor care forteaza aerul in camera de ardere iar de aici o explozie mai puternica. Astfel, un motor mic echipat cu un turbocompresor poate produce mai multe putere decat un motor simplu de aceeasi marime.

Este important de retinut ca turbocompresorul in sine nu creste consumul de combustibil. Cand functioneaza, acesta creeaza o explozie mai mare, dar aceasta explozie necesita aceeasi cantitate de combustibil. Din acest motiv multi producatori de masini sport de lux folosesc motoare mici in patru cilindri dotate cu turbocompresoare in locul motoarelor de sase sau opt cilindri.

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.