Sunteti pe pagina: Home // Auto tehnic // Lichidul de frana

Lichidul de frana

Lichidul de frana

Conform statisticilor publicate in diferite reviste de specialitate cu si despre autoturisme, peste doua treimi din autovehiculele cu o vechime mai mare de doi ani, incep sa sufere deficiente la nivelul sistemului de franare, datorate in principal reducerii calitatii lichidului de frana. O influenta importanta asupra calitatii lichidului de frana o are mediul inconjurator (a aerului prea umed sau prea uscat).

In afara de acesta, exista autoturisme a caror lichid de frana trebuie sa schimbat mai des. Un astfel de exemplu sunt masinile sport. Calitatea lichidului de frana scade deoarece acesta tinde sa absoarba o cantitate semnificativa de apa din atmosfera, dupa o utilizarea prelungita de 2-3 ani. Absorbtia de apa care apare in pompa de frana este permanenta, iar punctul de fierbere al lichidului de frana poate fi redus.

Ca un prim efect al acumularii de vapori de apa in lichidul de frana, pedala de frana incepe sa fie mai moale si mai putin eficienta. Din acest motiv, este important sa va asigurati ca sistemul de frana nu este contaminat. Daca acest lucru se intampla, trebuie sa luati in considerare inlocuirea acestuia, dupa ce rezervorul de lichid de frana a fost spalat in mod corespunzator. Aceste etape sunt absolut obligatorii daca vreti sa conduceti autoturismul dumneavoastra in conditii de maxima siguranta, si sa fiti siguri ca toate caracteristicile acestuia pot fi folosite.

Din fericire, pe piata exista multe astfel de produse (lichid de frana), si cu siguranta veti avea de unde alege, fie ca vorbim de produse importate, sau produse romanesti. Fiecare tip de lichid de frana are un anumit punct de fierbere. Cu cat punctul de fierbere este mai mare, cu atat lichidul de frana va rezista mai mult fara sa isi piarda din calitati. Cand cumparati lichid de frana, prima data uitati-va pe eticheta si cautati punctul de fierbere.

Unii producatori de lichid de frana includ pe eticheta lor procentul maxim de contaminare cu apa, ca o informatie aditionala la punctul de fierbere. De exemplu, pe unele sticle de lichid de frana puteti gasi expresii precum “contaminare cu vapori de apa 2%”. Acest lucru inseamna ca atunci cand nivelul de apa din lichidul de frana depaseste aceasta valoare, acesta trebuie inlocuit.

Chiar daca majoritate lichidelor de frana se potrivesc intre ele este bine ca atunci cand cumparati asa ceva, sa cereti vanzatorului un produs compatibil cu tipul si modelul autoturismului vostru.

In incheiere va reamintim ca este foarte important atat pentru siguranta voastra cat si pentru cea a pasagerilor vostri ca o data la 2-3 ani sa schimbati lichidul de frana si sa curatati intreg sistemul de franare pana cand vaporii de apa sunt complet indepartati.

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.