Sunteti pe pagina: Home // Auto tehnic // Generalitati despre sistemul de control al tractiunii

Generalitati despre sistemul de control al tractiunii

Generalitati despre sistemul de control al tractiunii

Atunci cand conduc in conditii meteorologice nefavorabile, soferii se pot confrunta cu o varietate de pericole pe drum. Companiile constructoare de automobile au conceput diverse sisteme moderne pentru a ajuta soferii in anumite cazuri. Un astfel de sistem care a devenit din ce in ce mai popular in decursul ultimilor ani este sistemul de control al tractiunii.
Conceput pentru a ajuta soferii sa faca fata pe drumurile alunecoase, sistemel de control al tractiunii sunt facute pentru a limita alunecarea sau invartirea in gol a rotilor in timp ce soferul accelereaza pe un drum alunecos. Fara un astfel de sistem de control al tractiunii, soferul ar trebui sa demareze foarte incet si sa apese pedala de acceleratie foarte lent pentru a fi sigur ca rotile nu vor aluneca si el nu va pierde controlul volanului pe un drum alunecos.

Odata cu aparitia si dezvoltarea sistemelor anti-blocarea a franelor (ABS) au aparut si sistemele electronice de control al tractiunii. Deoarece amandoua folosesc aceeasi tehnologie prin care utilizarea unor senzori la roti, aceste sisteme au abilitatea sa determine daca si cand o roata pierde din tractiune. Atunci cand o alunecare este determinata, sistemul va aplica in mod automat frana si va reduce viteza si a ramane pe drum. Majoritatea sistemelor eletronice de control al tractiunii folosesc frane individuale pentru fiecare roata, in timp ce altele reduc puterea transmisa de motor la roti.

Sistemele de control al tractiunii au fost concepute pentru a ajuta soferii atunci cand ruleaza pe drumuri alunecoaste. In ultimii ani, multi soferi au dezvoltat un sentiments fals de incredere in aceste sisteme si se incred foarte tare in ele in conditii periculoase. Cand conduceti in conditii meteorologice nefavorabile este esential sa intelegeti care este scopul fiecarui sistem si ce semnale da acesta atunci cand functioneaza.
Sistemele de control al tractiunii nu au fost si nu vor fi niciodata concepute pentru a ajuta soferii pe zapada sau gheata. Cu toate acestea, daca un autoturism este dotata cu sistem de control al tractiunii, cu sistem anti blocare a franelor si cu anvelope de iarna, siguranta rutiera in conditii de zapada poate fi imbunatatia.

Majoritatea autoturismelor au un bord un bec de alerta care se aprinde cand sistemul de control al tractiunii sesizeaza o alunecare. Cand acest lucru se intampla, este important sa reduceti viteza automobilului si sa mentineti directia inainte. In conditii de zapada multi soferi nu vor sa opreasca pentru a evita ca rotile sa patineze cand vor sa plece din nou din loc.

Daca autotritatile locale au emis avertismente si au inchis anumite strazi si drumuri din cauza zapezii, este bine sa tineti cont de avertismentele lor si sa nu va aventurati chiar daca aveti masina echipata cu sistem de control al tractiunii.

Sistemele de control al tractiunii sunt elemente de siguranta de inalta tehnologie folosite la masinile fabricate in ziua de astazi. Marile companii incearca in mod constant sa imbunatateasca prin diferite metode modul in care un automobil detecteaza si asista soferul in anumite cazul de alunecari sau derapaje. Este important ca soferii sa acorde atentie luminii care oo avertizeaza ca sistemul de control al tractiunii este activat, si sa incetineasca.

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.