Sunteti pe pagina: Home // Diverse // Elementele de siguranta ale unui autoturism

Elementele de siguranta ale unui autoturism

Elementele de siguranta ale unui autoturism

Centura de siguranta

In zilele noastre, centura de siguranta este obligatorie si face parte din rutina a milioane de soferi si pasageri. Centura moderna de siguranta in trei puncte a aparut in jurul anului 1959 si de atunci a salvat mii de vieti omenesti. Centura in trei puncte a fost ideea unui inginer suedez pe nume Nils Bohlin, care si-a petrecut prima parte a carierei proiectand scaune de catapultare pentru avioane. El a proiectat centura ca o combinatie a unei centuri drepte si a uneia oblice, pozitionate peste zona pelviana si torace.

Astazi, centurile de siguranta combina tehnologia lui Bohlin cu un mecanism simplu cu clichet care se blocheaza in situatiile unei miscari bruste neprevazute. Acest aspect nou ofera mai mult confort deoarece centura nu este blocata in timpul functionarii normale.

Ca la orice sistem de siguranta, performanta centurii depinde de utilizarea corecta a ei. Daca centura nu este pozitionata corect pe corpul ocupantului autoturismului, poate esua in a oferi un nivel de siguranta adecvat in cazul unei coliziuni sau a unei decelerari rapide.

Purtati intotdeauna centura de siguranta si insistati ca si pasagerii vostri sa faca acelasi lucru. Un pasager fara centura se poate rani si poate rani serios si pe cei din jurul sau in cazul unui accident grav.

Centurile de siguranta previn leziunile interne prin repartizarea fortei de coliziune, pe doua dintre cele mai puternice zone ale coprului uman: pelvis si torace. Pentru distribuirea corecta a fortei, centura transversala trebuie sa fie pozitionala de-a lungul coapselor iar centura diagonala peste piept.

Sa nu puneti niciodata centura diagonala pe spatele vostru – doar centura transversala nu te poate impiedica sa fii aruncat in fata sau inafara vehiculului. De asemenea, asigurati-va ca centura se potriveste perfect pe corp. Daca este prea slaba, ati putea fi raniti.

In cazul in care aveti impresia ca centura de siguranta nu vi se potriveste, nu functioneaza corect sau nu se poate regla corespunzator, mergeti cu autoturismul la un atelier calificat. Daca automobilul vostru este mai vechi (inainte de 1974) si este dotat doar cu centura abdominala, contactati un atelier auto pentru a va instalat un sistem de centura in trei puncte.

In 2003, 56% dintre pasagerii ucisi in accidente rutiere, nu au purtat centurile de siguranta. Tot in acelasi an, 73% dintre pasagerii care au purtat centura de siguranta, au supravietuit un urma unui accident grav.

Airbag-urile

Airbag-urile sau pungile cu aer pentru autoturisme au fost proiectate pentru a salva mai multe vieti. Acestea nu sunt insa, singura sursa de protectie in timp ce conduceti. Airbag-urile sunt sisteme de siguranta a soferilor si pasagerilor, proiectate pentru a amortiza contactul dintre sofer si volan, bord si, in unele cazuri, portiere. Airbag-urile nu blocheaza pasagerul in scaun ca in cazul centurilor de siguranta si nu impiedica pasagerul sa fie aruncat de pe scaunul sau in timpul unei coliziuni puternice.

Airbag-urile salveaza vieti dar nu reduce importanta utilizarii centurii de siguranta. Pentru ca airbag-urile se umfla cu viteze explozive, ele pot afecta o persoana care nu foloseste centura de siguranta. Este recomandat ca copiii de pana in 12 ani sa fie transportati doar pe bancheta din spate, cu centura de siguranta bine fixata. Daca copiii sunt asezati pe scaunul din fata, cand airbag-ul actioneaza in cazul unui impact, acesta poate fi fatal pentru copil.

Tetierele

Leziunile asupra gatului sunt raportate de catre conducatorii auto in 1-2 cazuri dintre accidentele rutiere provocate de un impact din spate. Desi studiile au aratat ca ajustarea corecta a tetierelor poate preveni leziunile gatului, multi soferi nu iau acest lucru in considerare sau nu stiu cum sa le adapteze corespunzator.

Pentru a aranja tetiera, data urmatoare cand va urcati in autoturism, urmati acesti pasi:

Fie ca sunteti sofer sau doar pasager, verificati tetiera inainte de a va urca in masina. Inspectati-o cu atentie si vedeti modul in care aceasta functioneaza. Se poate ajusta in sus si in jos? Se inclina? Se poate bloca intr-o anumita pozitie? Stiind cum functioneaza o tetiera va va ajuta sa gasiti cea mai buna pozitie pentru voi.

Odata ce sunteti in masina, asigurati-va ca spatarul scaunului este intr-o pozitie confortabila.

Uitati-va inainte si stati cu spatele drept pentru a ajusta inaltimea teierei. In pozitia optima, partea de sus a tetierei trebuie sa fie la aceeasi inaltime cu partea de sus a capului. Dupa ce ati gasit pozitia corecta a tetierei, blocati-o.

Uitandu-va inainte incercati sa apreciati distanta dintre tetiera si capul vostru. In pozitia optima aceasta trebuie sa fie cat mai aproape de partea din spate a capului vostru si nu mai departe de 2,5 cm.

Etichete: , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.