Sunteti pe pagina: Home // Diverse // Diferenta dintre sistemele de siguranta pasive si active

Diferenta dintre sistemele de siguranta pasive si active

Diferenta dintre sistemele de siguranta pasive si active

In ziua de azi, masinile au mai multe sisteme de siguranta, majoritatea fiind impuse de catre legi sau producatori. Acestea sisteme se impart in doua categorii: sisteme active si sisteme pasive. Nu foarte multe persoane stiu ce sunt acestea si mai ales care este principala diferenta dintre ele. Daca sunteti interesati de siguranta dumneavoastra atunci cand conduceti, dar si de siguranta pasagerilor, in acest articol veti gasi informatiile necesare.

Sistemele de siguranta active reprezinta toate mijloacele prin care masina ajuta soferul sa evite un accident. Sistemele de siguranta pasive reprezinta toate acele mijloace prin care masina si pasagerii sunt protejati in caz de impact. Diferenta pare simpla, nu? ABS-ul si diferiti senzori sunt sisteme pasive, in timp ce airbag-ul si centura de siguranta sunt sisteme active.

Sistemul de siguranta activ

Astazi, avem la dispozitie multe sisteme concepute pentru a oferi un nivel crescut de siguranta pentru masina. Majoritatea sunt sisteme electronice, precum control al stabilitatii, asistenta si franare, control al tractiunii, care poarta diferite nume atribuite de fiecare producator, ca de exemplu ESP, ABS, etc.

In afara de aceste sisteme, au fost puse in aplicare: farurile autoreglabile, senzorii de parcare, pilotul automat si chiar alerte pentru a evita un accident, aparate foto si alte dispozitive similare. Sistemul de asistenta a soferului este reprezentat in principal de senzori si alarme: centura de siguranta, presiunea in anvelope, etc. Mercedes a fost compania care a introdus sistemul Pro-Safe, activat in caz de urgenta. Acest sistem pregateste soferul pentru impact prin strangerea automata a centurii de siguranta si prin schimbarea formei scaunului sau prin inchiderea gemurilor pentru ca soferul sa stea mai bine. In general, rolul acestor sisteme de siguranta activa este de a ajuta soferii sa evite un accident. Astfel si denumirea de sistem de siguranta activa, deoarece aceste metode sunt concepute pentru a mentine in mod activ soferul in siguranta.

Sistemele de siguranta pasiva

In schimb, sistemele de siguranta pasiva sunt acele sisteme ce raman pasive pana cand devin active. Ele devin active doar in cazul in care are loc o coliziune. Masina se bazeaza in principal pe sistemele active, dar in caz de accident intra in scena sistemele pasive. Ele sunt numite pasive, deoarece sunt folosite doar in cazuri extreme.

Cu ani in urma, masinile au fost echipate cu airbag-uri si cateva semnale de avertizare in cazul in care conducatorul auto nu purta centura de siguranta. Producatorii au decis sa lege cele doua sisteme, astfel incat la unele masini, airbag-ul sa se declanseze doar daca centura de siguranta este folosita. Concluzia este una singura: profitati din plin de airbag-uri si tot ceea ce ele prevad, dar nu uitati sa folositi intotdeauna centura de siguranta pentru a va asigura o siguranta sporita. De asemenea, este recomandabil sa nu dezactivati celelalte sisteme de securitate concepute pentru protectia dumneavoastra. Si in cazul in care aveti de gand sa va cumparati o masina noua, testati toate aceste facilitati si cereti ajutorul unui profesionist.

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.