Sunteti pe pagina: Home // Auto tehnic // Cum schimbam roata unui autoturism?

Cum schimbam roata unui autoturism?

Cum schimbam roata unui autoturism?

Pana in ziua cand vom conduce cu totii masini zburatoare (credeti-ma ca acea zi va veni candva), masinile noastre se deplaseaza cu ajutorul rotilor. Ele dau un aspect atragator autoturismului, dar anvelopele se uzeaza, pierd aer sau trebuiesc schimbate in functie de anotimp. Schimbarea unei roti nu este o sarcina tocmai placuta. Mai ales daca faceti o pana intr-un moment nu tocmai potrivit. De obicei aceste probleme apar atunci cand sunteti foarte grabiti si nu va asteptati la asa ceva.

Daca faceti pana in mijlocul traficului, incercati sa scoateti masina de pe carosabil sau sa o trageti cat mai mult pe partea dreapta. Iesiti din autoturism acordand atentie celorlalte masini (pentru a nu fi lovit) si inspectati situatia. Cel mai probabil va trebui sa schimbati roata. In acest articol va vom invata cum sa procedati.

Ridicati masina

Primul pas este sa gasiti unde este localizata roata de rezerva, cricul si cheia tubulara. In majoritatea cazurilor, roata de rezerva se afla intr-un compartiment special localizat sub covorasul din portbagaj. Daca detineti o masina de teren, monovolum sau un autoturism combi iar roata nu este situata in portbagaj, aceasta poate fi localizata sub autoturism, in partea din spate al acestuia.

Odata gasite toate uneltele enumerate mai sus, asezati-le la indemana, undeva langa roata ce trebuie inlocuita. Asigurativa ca masina este parcata pe o suprafata plana, frana de mana este trasa iar schimbatorul se afla in dreptul pozitie de parcare (daca aveti transmisie automata). Nu incercati niciodata sa ridicati masina folosind cricul daca aceasta se afla in panta sau pe o suprafata acoperita cu noroi.

Inainte de a ridica masina pe cric, deblocati prezoanele rotii folosind cheia tubulara. De multe ori acestea sunt bine stranse, dar puteti folosi greutatea propriului vostru corp pentru a le desface. Acum puteti aseza cricul si ridica masina astfel incat roata cu pana sa fie complet in aer, fara sa atinga pamantul. Majoritatea autoturismelor au desenate pe prag un semn care indica locatia unde trebuie amplasat cricul. Pentru siguranta, pana inlocuiti roata, tineti roata de rezerva sub masina, langa cric.

Inlocuirea rotii

Desfaceti toate prezoanele si asezati-le undeva unde sa va fie la indemana. Indepartati roata a carei anvelopa este sparta. Acum urmeaza partea cea mai provocatoare. Trebuie sa fixati roata de rezerva astfel incat gaurile acesteia sa se potriveasca cu gaurile de pe discul de frana. Cu o mana incercati sa tineti roata fixata in pozitia corecta iar cu cealalta mana insurubati prezoanele. Insurubati prezonaele intr-o ordine astfel incat sa le puteti strange “in cruce” iar roata sa se centreze. Nu este nevoie sa le strangeti foarte tare, dar suficient incat roata sa fie fixata.

Odata ce roata de rezerva este fixata, coborati incet cricul si indepartati-l. Ultimul pas este sa strangeti cat de tare puteti prezoanele. Roata fiind pe pamant nu se va invarti cand le veti strange. Ca si la destrangere, puteti folosi greutatea propriului vostru corp. Asezati toate uneltele la locul lor si continuati-va drumul.

La cea mai apropiata vulcanizare incercati sa reparati anvelopa. Daca aveti partea de o noua pana de cauciuc, acum nu veti avea o roata de rezerva disponibila iar lucrurile se pot complica. Atentie! Unii producatori echipeaza autoturismele cu o rotata de rezerva care poate fi folosita doar pana intr-o anumita limita de viteza si un anumit numa de kilometri. Resepectati cu strictete indicatiile afisate pe o astfel de roata. Aceasta va permite sa conduceti doar pana la o vulcanizare.

Etichete: , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.