Sunteti pe pagina: Home // Sfaturi autoturisme // Cum sa schimbati uleiul de motor acasa

Cum sa schimbati uleiul de motor acasa

Cum sa schimbati uleiul de motor acasa

Schimbarea uleiului de motor este, probabil, cea mai simpla si rentabila operatiune de intretinere a unui autovehicul ce poate fi executata chiar acasa la dumneavoastra. Avand in vedere progresele tehnologiei si industriei chimice, durata de viata si capacitatea de protectie a uleiurilor s-a imbunatati considerabil. Uleiurile sintetice si uleiuri cu durata de eficienta foarte lunga pot reduce numarul de schimbari necesare pe durata de viata a unui motor.

Cu toate acestea, mai devreme sau mai tarziu, toate tipurile de ulei trebuie schimbate. Din fericire, in ziua de astazi este foart usor sa schimbati uleiul de motor al unui automobil. Chiar daca aproape oricine poate schimba uleiul, uneori, pentru persoanele nexperimentate pot aparea dificultati daca procedurile adecvate de siguranta nu sunt respectate, sau daca se folosesc uleiuri incorecte. De aceea va recomandam sa citi acest articol in continuare.

Inainte de a incepe, o persoana neexperimentata trebuie sa inteleaga metoedele corecte de a ridica un automobil. Nu trebuie doar sa asezam un cric sub masina si sa o ridicam oricum. Daca nu avei un sant sau canal, este necesar sa ridicati corespunzator. Inainte de a ridica masina asigurati-va si asezati caramizi sau bucati de lemn la rotile din spate. Cricul se aseaza pe cea mai tare parte a caroseriei. De obicei acest loc special pentru cric este insemnat cu o sageata. Daca nu gasiti acest loc, cititi cu atentie manualul de utilizare al automobilului.

Inainte de a va apuca sa schimbati uleiul, este necesar sa motorul sa se raceasca. Nu incercati sa schimbati uleiul atat timp cat motorul este cald, deoarece va puteti alege cu arsuri grave. De asemenea, va recomandam sa folositi manusi si ochelari de protectie. Uleiul este un lichid care poate stropi atunci cand se scurge din baia de ulei si va paote afecta grav vederea.

Uleiul pe care il veti folosi trebuie sa fie cumparat conform instructiunilor date de producator in cartea de utilizare a automobilului. Odata cu schimbarea uleiului se recomanda si inlocuirea filtrului de ulei. Schimbarea uleiului este o operatiune simpla dar care poate face multa mizerie. Pregatiti dinainte un vas in care sa colectati uleiul vechi care se va scurge din baia de ulei.

Unele masini moderne sunt echipate cu scut de proitectie sub motor, care trebuie indepartat. Odata indepartat scutul, trebuie sa localizati baia de ulei. Aceasta este dotata cu o gaura de scurgere blocata cu un surub. Pentru a goli baia de ulei trebuie doar sa desfaceti surubul si sa asteptati ca tot uleul sa se scurga.

Odata ce uleiul vechi s-a scurs, puteti inlocui filtru de ulei folosind o cheie speciala. Apoi puneti la loc surubul baii de ulei si scutul de protectie. Tinand cont de indicatiile precise din manualul de utilizarea a autoturismului turnati o cantitate optima de ulei in oricifiul din partea superioara a motorului. Pentru a vedea nivelul uleiului, asteptati cateva minute dupa care verificati joja de ulei. La o zi dupa ce ati schimbat uleiul, sau dupa o scurta plimbare, puteti verifica din nou joja si sa completati cu ulei daca este necesar.

Etichete: , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.