Sunteti pe pagina: Home // Diverse // Cum puteti diminua efectul de orbire pe timp de noapte

Cum puteti diminua efectul de orbire pe timp de noapte

Cum puteti diminua efectul de orbire pe timp de noapte

Nu exista sofer care sa nu fi condus pe timp de noapte. Experimentam acest stil de condus atat de des dar nu ne gandim niciodata la pericolele care ne pandesc. Este de ajuns ca farurile altei masini sa va bata in ochi doar pentru o secunda si va veti simti ca si cum ati orbit pentru o durata mult ma mare. Aceasta afectiune este cunoscuta ca orbire temporara pe timp de noapte si daca nu suntem precauti, din nefericire, ne poate trimite direct in ghearele mortii.

Aceasta afectiune are loc cand o lumina stralucitoare se indreapta direct in ochii nostri care sunt obisnuiti cu lumina scazute din timpul noptii. Pupilele se contracta repede pentru a ajusta aceasta lumina stralucitoare si nu isi pot reveni la normal foarte repede. Rezultatul? Orbiti temporar! Desi este o conditie temporara, aceasta poate duce la accidente fatale atunci cand conduceti.

Partea buna este ca exista anumite masuri de precautie de care puteti tine cont atunci cand conduceti pe timp de noapte.

Rama ochelarilor

Daca soferul care conduce pe timp de noapte trebuie sa poarte ochelari, este recomandat ca el sa-si comanda o pereche speciala cu lentile antireflex si rame foarte subtiri. Ramele groase pot obstructiona vederea periferica a oricarui sofer. Mai mult decat atat, soferii care poarta ochelari ar trebui sa viziteze doctorul oftalmolog pentru examinarea ochilor, periodic.

Conduceti in raza de actiune a farurilor

Conduceti si adaptati viteza pentru a fi mereu in raza de actiune a farurilor. Ce inseamna acest lucru? Pe timp de noapte raza noastra vizuala iluminata de faruri este intre 60 si 90 de metri. De exemplu, la o viteza medie de 60 de kilometri pe ora, o masina va ilumina o distanta de 90 de metri timp de patru secunde. Prin urmare, cu cat conduceti mai incet cu atat veti avea mai mult timp sa evitati un pericol.

Folositi benzile periferice

Este recomandat ca pe un drum cu doua benzi de circulatie pe sens, sa circulati pe banza din dreapta, deoarece in acest fel lumina automobilelor din sens opus nu va poate orbi. Fiind pe banda de viteza, sunteti predispusi direct in calea luminii autovehiculelor atat din fata cat si din spate.

Curatarea parbrizului

Nu doar praful si murdaria de pe exteriorul parbrizului va poate bloca vizibilitatea atunci cand conduceti pe timp de noapte. Chiar si urmele lasate de degete in interiorul parbrizului poat imprastia lumina, va pot orbi temporar si va pot reduce vizibilitatea. Curatati parbrizul in mod corespunzator pe interior inainte sa plecati la drum pe timp de noapte.

Reglajul farurilor

Majoritatea masinilor din ziua de astazi sunt dotate cu butoane de reglare a farurilor. Reglati farurile astfel incat acestea sa bata pe o distanta cat mai lunga, fara sa orbiti soferii care circula din sens opus.

Reduceti nivelul de reflectie a oglindei retrovizoare

Farurile masinilor din spate care bat direct in oglinda retrovizoare poate fi un motiv de orbire temporara. Masinile fabricate in zilele de azi au optiunea de a regla nivelul de reflectie al oglindei retrovizoare. Cu acest sistem activat, farurile masinilor din spate nu mai sunt atat de deranjante si nu va pot orbi.

Persoanele in varsta au nevoie de mai multa lumina

In plus fata de masurile prevazute mai sus pentru a preveni orbirea temporara la volan pe timp de noapte, este important sa stim ca pe masura ce imbatranim, ochii nostri au nevoie de mai multa lumina pentru a vedea. Majoritate oamenilor incep sa constate schimbari odata ce depasesc varsta de 40 de ani. Odata ce ne apropiem de varsta de 65 de ani, avem nevoie de 2-3 ori mai mult lumina pentru a vedea normal. Din acest motiv se recomanda ca varstnicii sa conduca cu o viteza inferioara pe timp de noapte.

Alimentatia

Daca veti probleme cu vizibilitatea atunci cand conduceti pe timp de noapte sau aveti probleme generale de vedere, va recomandam sa consumati legume verzi precum spanacul, care este bogat in luteina si zeaxatina, doua substante nutritive vitale pentru sanatate ochilor. De asemenea si morcovii sunt foarte sanatosi pentru ochi. Viatmina A este foarte buna pentru ochi iar un deficit de aceasta vitamina poate fi remediat prin consumul uleiurilor de peste, a ficatului sau produselor lactate.

Etichete: , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.