Sunteti pe pagina: Home // Sfaturi autoturisme // Cum procedati in cazul unui accident?

Cum procedati in cazul unui accident?

Cum procedati in cazul unui accident?

Accidentele de masina reprezinta riscul la care va supuneti atunci cand conduceti. Majoritatea oamenilor cunosc cel putin o persoana care a fost implicata intr-un accident, iar altii s-au confruntat ei insisi cu un accident. Persoanele care nu au fost implicate intr-un accident de masina, nu se gandesc la ce ar trebui sa faca in cazul in care din nefericire acesta are loc. In cazul unui accident de masina, are loc un soc neasteptat, care poate afecta o persoana din punct de vedere fizic, mental si chiar financiar. Deoarece accidentele au loc in mod neasteptat, soferii ar trebui sa stie ce au de facut in acel moment. Este important ca oamenii sa inteleaga legile din fiecare stat, deoarece acestea pot varia. Anumiti pasi, cu toate acestea sunt universali, si este important ca toti soferii ii cunoasca.

Opriti autovehiculul dupa impact

Imediat dupa accident, soferul trebuie sa opreasca complet masina. Daca accidentul are loc intr-o locatie extrem de periculoasa sau daca obstructioneaza traficul, mutati masina intr-o loocatie sigura. Conducatorul auto, trebuie sa fie informat de legeile din acel stat cu privire la mutarea autovehicului dupa accident. In unele state, deplasarea autovehicului dupa accident reprezinta o incalcare a legii.

Opriti contactul

Nu lasati niciodata masina pornita dupa un accident. Odata ce autovehiculul este oprit, opriti si motorul. Lasand masina in functionare, poate deveni un pericol, in functie de gravitatea accidentului. Prin decuplarea contactului, soferii reduc riscul aparitiei unui incendiu.

Respirati

Raspunsurile emotionale sunt naturale, atunci cand o persoana este implicata in accident. Oamenii sunt de multe ori coplesiti de adrenalina, care ii poate face sa simta frica excesiva, nervozitate si sa devina defensivi. Persoana a carei masina a fost lovita de alt vehicul poate avea sentimente de furie sau de frustrare. Pentru a gestiona corect situatia este important sa va recastigati calmul. Inainte de a iesi din masina, opriti-va un moment si respirati adanc.

Marcati zona accidentului

Inainte de a iesi din masina, asigurati-va ca este sigur sa faceti acest lucru. Daca vehiculele sunt in trafic, fiti atent la vehiculele care circula din sens opus pentru a evita sa fiti loviti. Atunci cand afara este noapte, ceata, ploaie sau in orice moment in care vizibilitatea este scazuta, trebuie sa semnalizati din timp zona accidentului.

Verificati daca sunt raniti

Uitati-va daca cineva este in stare de inconstienta sau daca prezinta semne fizice de leziune. Intreaba-ti verbal daca cineva este ranit sau se simte rau. O persoana, trebuie sa acorde primul ajutor doar cu acordul persoanei vatamate. Daca este posibil, nu miscati sau incercati sa tratati leziunile grave pana la sosirea personalului medical.

Sunati la ambulanta si la politie

Chemati ambulanta daca sunt raniti. Acest lucru va asigura faptul ca serviciile medicale vor ajunge cat mai repede posibil. Politia trebuie, de asemenea, contactata si informata de accident. Legile difera de la un stat la altul si in unele state este necesar un raport al politiei pe cand in altele doar in caz de prejudiciu sau in functie de gradul de avarie a masinii.

Notati numele persoanelor implicate

Notati numele tuturor celor care au asistat la accident, inclusiv pasagerii din masini. In cazul in care a fost implicat mai mult de un autovehicul, cautati informatii pentru fiecare vehicul implicat. Informatiile includ nume si date de contact precum numere de telefon si adrese.

Faceti schimb de asigurari si de informatii referitoare la permisul de conducere

Cereti permisul celuilalt sofer. Notati numele si adresa. Confirmati daca permisul de conducee este corect si valabil. In cazul in care soferul nu are permisul valabil, notati faptul ca soferul a condus fara permis. Pe langa permisul de conducere, ambele parti trebuie sa faca schimb de informatii referitoare la asigurare. Numarul asigurarii si numele companiei trebuie notate. La fel ca in cazul permisului de conducere, trebuie sa se confirme ca informatiile sunt corecte. De asemenea, notati numarul de inmatriculare, marca si modelul masinii.

Faceti fotografii si notati

Notati scena accidentului. Ideal, in cazul in care aveti un telefon cu camera sau un aparat foto, faceti fotografii. Fotografiile si informatiile de la momentul accidentului, pot demonstra daunele masinilor implicate, directia de mers a acestora precum si resturile accidentului. Indicatoarele si semafoarele ar trebui, de asemenea fotografiate, la fel ca si orice leziune obtinuta in timpul accidentului.

Asteptati aplicarea legii

Asteptati ca politia sa ajunga la locul accidentului. Ei vor discuta cu ambele parti, pentru a completa raportul accidentului. Informatii din raport pot fi necesare pentru a depune plangere. Nu parasiti locul accidentului pana cand politia nu a incheiat cercetarile.

Contactati societatea de asigurari

Contactati societatea de asigurari si oferiti informatii despre accidentul dumneavoastra. Furnizati informatiile accidentului, precum numele asiguratorului celuilalt sofer, pagubele sustinute, precum si tipul de vehicul implicat in accident. Daca nu puteti contacta imediat asiguratorul, faceti acest lucru cat mai curand posibil. De multe ori, companiile de asigurari au un termen limita de cat timp poate trece inainte ca o cerere sa fie depusa.

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.