Sunteti pe pagina: Home // Auto tehnic // Cum folosim cablurile de pornire?

Cum folosim cablurile de pornire?

Cum folosim cablurile de pornire?

Exista sanse destul de mari ca intr-o dimineata sa te trezesti cu un cauciuc desumflat sau cu bateria moarta, chiar daca iti intretii masina corespunzator. In acest articol tinem neaparat sa va explicam cum se folosesc cablurile de curent, pentru a porni o masina a carei baterii s-a descarcat.

In primul rand avem nevoie de o alta masina in stare buna de functionare pe care o vom parca cu capota foarte aproape de capota masinii noastre. Masinile trebuie sa fie apropiate astfel incat cablurile de curent (de obicei scurte) sa ajunga de la o bateria la alta. Odata parcate masinile, trageti frana de mana si opriti contacul.

Inainte de a incepe manevra de conectare a cablurilor verificati-le cu atentie si observati daca sunt perfect izolate. Pe masura de va pregatiti pentru conectarea cablurilor, va recomandam sa luati in considerare purtarea unui echipament de protectie, precum manusi sau ochelari.

Daca bateria masinii care nu porneste prezinta scurgeri sau crapaturi, abandonati aceasta manevra de conectare a cablurilor si inlocuiti bateria cu una noua. In cazul in care bornele bateriei sunt corodate, stergeti-le cu o perie de sarma pentru a va asigura ca contactul va fi perfect.

Conectati capetii cablului pozitiv (de obicei de culoare rosie) la bornele pozitive (marcate cu +), si cablul negativ (de obicei de culoare neagra) la bornele negative (marcate cu -) ale masinilor. Ordinea conexiunii este urmatoarea: se conecteaza mai intai cablurile la bateria functionabila si abia apoi la bateria care este descarcata.

Verificati vizual inca o data daca cablurile sunt bine conectate. Porniti mai intai masina echipata cu bateria functionabila si lasati-o la relanti timp de cateva minute, in functie de marimea bateriei descarcate (intre 5 si 10 minute). De asemenea, daca este vorba despre o baterie veche care nu a functionat o perioada indelungata, va trebui sa asteptati mai mult.

Acum puteti porni si masina echipata cu bateria descarcata. Daca aceasta nu porneste, este indicat sa nu incercati prea mult pentru a nu defecta demarorul. In acest moment puteti lua in considerare alti factori datorita caruia masina nu porneste.

Daca masina porneste, puteti deconecta cablurile de legatura, in ordine inversa, avand grija sa nu le atingeti reciproc. Deconectati cablul negativ de la borna negativa si abia apoi cablul pozitiv. Inainte de a opri motorul, conduceti masina pe o distanta de cativa kilometri, la o turatie mare, pentru a permite alternatorului sa o incarce.

Atentie!

Aveti grija mare atunci cand lucrati in apropierea unei baterii descarcate deoarece aceasta are potentialul de a degaja gaze explozive. Utilizati intotdeauna doar cabluri izolate perfect, fara semne de coroziune.

Chiar daca dureaza mai mult timp, va recomandam sa va echipati corespunzator cu echipament de protectie. De asemenea, nu fumati niciodata si nu aprindeti chibrituri in apropierea bateriei.

Daca doriti sa cumparati cabluri de pornire, optati intotdeauna pentru cele de calitate superioare, chiar daca sunt mai scumpe. Alegeti cabluri bine izolate, fabricate cu cel putin opt fire.

Daca in oricare moment al acestei operatiuni de conectare a cablurilor nu sunteti siguri pe voi, apelati la o persoana cu experienta.

Nu lasati cablurile sa se atinga reciproc deoarece acest lucru poate deteriora grav calculatorul masinii voastre sau sistemul de incarcare.

Etichete: , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.