Sunteti pe pagina: Home // Stiri Auto // Cum devii un bun manager de resurse umane

Cum devii un bun manager de resurse umane

Cum devii un bun manager de resurse umane

Departamentul de resurse umane este extrem de important în cadrul unei companii, de el depinzând, practic, întreaga evoluție a proiectelor rezultate din activitatea personalului. Acesta nu se ocupă doar de recrutarea și instruirea angajaților, ci urmărește îndeaproape rezultatele fiecăruia în parte și se implică activ în îndeplinirea obiectivelor profesionale ale acestuia.

Pentru a deveni un manager de resurse umane este nevoie de o pregătire intensă, care presupune cunoștințe din domenii diverse, precum psihologie, andragogie sau pedagogie. În alegerea corectă a persoanelor potrivite pentru un anumit loc de muncă este nevoie de determinarea profilului de personalitate a acestora și anticiparea succesului de care ar putea avea parte. Acestea sunt, însă, doar câteva dintre aspectele pe care trebuie să le avem în vedere atunci când vorbim de activitatea unui specialist în acest domeniu.

Mai mult decât în orice alt departament din cadrul unei companii, aici este nevoie de expertiză, cunoaștere, studiu continuu și perfecționare.

Educație și experiență

De regulă, un manager de resurse umane are nevoie de o certificare în domeniu sau în altele domenii conexe, precum pshologie, administrarea afacerilor sau științe ale comunicării.

Este necesar ca acesta să aibă cunoștiințe în domeniul legislativ, fiind la curent cu reglementările de angajare și urmărind cu atenție ca acestea să nu fie încălcate.

În cele mai multe cazuri, pentru a putea ocupa o funcție de manager de resurse umane este nevoie de experiență în pozițiile de management din domeniu.

Principalele abilități ale unui manager de resurse umane

Una dintre cele mai importante abilități este gestionarea strategică a resurselor umane, precum și managementul avansat al acestora. Ele sunt, la rândul lor, influențate de tehnicile de comunicare, negociere și luare a deciziilor importante.

Relaționarea este punctul cheie, așa că exprimarea verbală sau în scris ocupă un rol extrem de important. Pentru ca orice dialog să fie un succes, managerul de resurse umane trebuie să aibă capacități de ascultare activă, de evaluare a diverselor tipuri de caracter și de intervievare.

Următorii pași constă în analiză și interpretare, această etapă fiind definitorie în luarea deciziilor atât în procesul de recrutare cât și după acesta, atunci când vorbim de rezolvarea tuturor nemulțumirilor care ar putea apărea printre angajați.

Tocmai de aceea, un manager de resurse umane trebuie să aibă cunoștințe dezvoltate din psihologie, pentru a planifica orientarea noilor angajați, a-i ajuta să înțeleagă pe deplin descrierea postului, a le dezvolta simțul de responsabilitate și a propune redistribuirea lor ulterioară, în funcție de cadrul în care se potrivesc cel mai bine.

Responsabilitățile pe care le are un manager de resurse umane în cadrul companiei

În primul rând, un manager de resurse umane conduce procesul de selecție și de recrutare a personalului, ceea ce înseamnă că organizează concursuri cu scopul de a găsi cele mai potrivite persoane pentru anumite locuri de muncă.

Responsabilitățile lui nu constă doar în asta, deoarece, după găsirea angajaților ideali, managerul trebuie să mențină motivația și nivelul de satisfacție ale acestora și să consilieze conducerea cu privire la deciziile care trebuie luate în privința lor. Acest lucru înseamnă că trebuie să păstreze întotdeauna o comunicare cu membrii conducerii și să îi înștiințeze cu privire la evoluția persoanelor din interior și cu lucrurile de care ele au nevoie.

De asemenea, managerul de resurse umane monitorizează relațiile interpersonale din cadrul companiei și se ocupă de organizarea trainingurilor sau cursurilor care să îi ajute pe angajați să se dezvolte constant.

Politicile de resurse umane țin cont de inovare și capacitățile care trebuie exploatate în mod prioritar. 

În plus, concepe reguli pentru o muncă de calitate și dezoltarea companiei, având grijă de respectarea politicilor și reglementărilor adoptate, pentru ca acestea să fie în concordanță cu legea actuală a muncii.

Pe lângă toate acestea, managerul de resurse umane comunică în mod constant cu toate departamentele companiei și este la curent cu noutățile care apar în cadrul acestora. Fiind axați pe comunicarea cu angajații, aceștia cunosc persoanele noi și le stimulează calitățile prin metode strategice, care aduc ca rezultat depășirea obstacolelor și realizarea obiectivelor atât individual cât și la nivelul întregii companii.

Prin urmare, atunci când vorbim de un manager de resurse umane, cele mai importante puncte cheie sunt reprezentate de: comunicare, organizare, planificare, persuasiune, instruire și ajustare.

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.