Sunteti pe pagina: Home // Diverse // Cum conducem pe drumurile pietruite?

Cum conducem pe drumurile pietruite?

Cum conducem pe drumurile pietruite?

Multi soferi au o vasta experienta in ceea ce priveste conducerea unui autovehicul pe drumurile asfaltate dar nu au condus niciodata pe un drum pietruit. De aceea, acesti soferi vor fi nepregatiti sa faca fata provocarilor unice pe un astfel de drum. Lipsa experientei pe un drum pietruit poate duce la accidentari sau avarii grave ale autoturismului. Pentru a putea conduce pe un drum pietruit, trebuie sa ne adaptam si sa ne schimbam anumite obiceiuri.

Pentru a putea conduce in siguranta pe un drum pietruit, trebuie mai intai sa intelegem natural tipului de drum. Pietrisul este un material obtinut din sfaramarea rocilor. Pietrisul este folosit ca material de baza in constructia si consolidarea drumurilor sau a altor constructii. Pe drumurile putin circulate, nu se renteaza sa se toarne asfalt, si prin urmare, drumurile sunt acoperite doar cu pietris.

Trebuie sa stim ca nu toate drumurile pietruite sunt la fel. Puteti circula in siguranta pe un drum pietruit nivelat, acoperit cu pietris foarte marunt, dar puteti avea probleme pe un drum denivelat, accidenta si care este acoperit cu pietris si roci de mari dimensiuni. Un conducator auto trebuie sa ramana mereu concentrat la suprafata solului.

Cand conducem de-a lungul unui drum pietruit din zonele rurale, nu trebuie sa fim atenti doar la suprafata drumului. Este posibil ca uneori sa intalniti si obstacole precum garduri rupte sau animale domestice. De asemenea va fi posibil sa impartiti acelasi drum cu utilaje agricole, precum tractoare, buldozere sau camioane. Cele mai multe drumuri pietruite sunt inguste, nepermitand traifcul in ambele sensuri.

Vizibilitatea poate fi o problema din cauza norilor de praf care se ridica in urma unui autoturism. Daca aveti un autovehicul in fata, praful facut de acesta va poate bloca vizibilitatea in mod semnificativ. Nu doar praful este un pericol ci si pietrele care pot sari si va pot sparge parbrizul sau farurile. De aceea este recomandat sa pastrati o anumita distanta minima intre dumneavoastra si masina din fata.

In urma unei ploi, pietrisul se poate transforma in noroi. Noroiul se poate forma ca o pelicula subtire la suprafata pietrisului. Aceasta pelicul poate fi foarte alunecoasa. Mai exact acest noroi functioneaza ca un lubrifiant intre pneurile autoturismului vostru si partea tare a drumului. De aceea este necesar sa adaptati viteza la aceste conditii de drum.

Viteza mare si anumite manevre se pot transforma intr-un dezastru. Drumurile pietruite, chiar si cele bine intretinute, tind sa aibe sectiun brute, pe care este necesar sa circulati cu viteze mici. Cele mai multe accidente pot fi prevenite prin simpla incetinire.

Atunci cand va apropiati de dealuri sau intersectii si rulati pe un drum pietruit, nu apasati brusc pedala de frana. Incercati sa va comportati ca si pe zapada, folosind frana de motor. Conduceti intotdeauna cu o viteza si intr-o treapta de viteza care sa va permita sa opriti masina usor.

Cand conduceti pe un drum pietruit, va expuneti la pericolul de derapaj. Rotile nu vor avea aceeasi tractiune pe un drum pietruit ca si pe unul asfaltat. Daca simtiti ca masina derapeaza, luati piciorul de pe acceleratie sau frana si virati cu miscari lente.

Tipurile de anvelope folosite sunt foarte importante pe un drum pietruit. Mai putina tractiune inseamna mai putin control. Pe drumurile pietrutie aderenta scade considerabil. De aceea este necesar ca anvelopele sa nu fie foarte uzate. Anvelopele late sunt mai eficiente pe pietris decat cele mai inguste deoarece suprafata de contact cu solul creste.

Alte sfaturi utile atunci cand conduceti pe un drum pietruit:

  • nu virati brusc
  • acordati atentie dubla atunci cand depasiti un alt autovehicul
  • mergeti pe mjlocul drumului dar retrageti-va pe partea dreapta cand din fata se apropie alt autovehicul
  • mentineti o distanta mare intre autoturismul vostru si cel din fata

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.