Sunteti pe pagina: Home // Diverse // Cum conducem in zonele de munte?

Cum conducem in zonele de munte?

Cum conducem in zonele de munte?

Majoritatea soferilor care au condus doar in zona de campie stiu putine lucruri despre modul de a conduce in cazul in care circula in zone montane sau deluroase si prin urmare folosesc claxonul mai mult decat mecanismele masinii. Cei mai multi nu stiu sa folosesca franele sau cum sa evite supraincalzirea acestora in timp ce coboara o panta. Nu este de mirare ca un procent mare de accidente rutiere din zonele de deal sau munte implica conducatorii auto obinuiti sa conduca in zone de campie. Va prezentam cateva informatii care va vor ajuta sa conduceti eficient in zonele de deal sau munte.

Depasirea

Avand in vederea faptul ca vizibilitatea este mai scazuta in cazul in care conduceti in zone de deal, dar si faptul ca lumina farurilor este limitata, conduceti cu cea mai mare grija.

Inainte de a intra intr-o depasire, verificati semnele de circulatie pentru curbe, poduri inguste sau orice alte informatii disponibile. De asemenea, observati cu atentie daca vehiculul din fata dumneavoastra da semne de schimbare de viteza, intentioneaza sa faca el insusi o depasire sau se dezechilibreaza. Amintiti-va ca el are o vedere mai buna asupra drumului si ar putea evita anumite obstacole inainte ca dumneavoastra sa le puteti observa.

In cazul in care urcati, gravitatia va incetineste. Cu cat drumul este mai abrupt cu atat mai mult va trebui sa incetiniti pentru a urca dealul sau muntele. Daca coborati, gravitatia determina cresterea vitezei autovehicului, deci trebuie sa alegeti o viteza corespunzatoare pentru a fi in siguranta, si apoi sa utilizati o treapta inferioara folosind tehnici corecte de franare.

Franele functioneaza datorita frecarii create intre tambur si disc. Desigur frecarea provoaca caldura, iar caldura excesiva poate provoca pierderea franelor. Este important sa echilibrati folosirea pedalei de frana cu folosirea tehnicilor mecanice de franare.

Ar trebuie sa va informati despre traseul de calatorie. Daca este posibil, puteti vorbi cu soferii familiarizati cu zona respectiva pentru a afla informatii despre drum dar si ce viteze sunt sigure in aceste conditii.

Rampele de evacuare

Rampele de evacuare sunt special construite pe majoritatea drumurilor de munte abrupte, pentru a permite soferilor sa opreasca sau sa permita trecerea altor soferi care se afla intr-o depasire, deoarece in mod normal drumurile nu sunt foarte largi pentru a permite conducatorilor auto sa opreasca oriunde doresc.

Rampele de evacuare ar trebui sa contina material moale precum pietrisul, avand ca scop incetinirea autovehiculuilui. Fiti atenti la locatiile cu rampe de evacuare de pe traseu si opriti pentru a permite o fluidizare a traficului si pentru siguranta dumneavoastra. Semnele rutiere informeaza soferii despre locatia acestor rampe.

Viteza si curbele

Incetineste inainte de a intra intr-o curba, deoarece franarea in curba este periculoasa putand provoca scaparea de sub control a autovehicului si rotirea acestuia. Nu depasiti limita de viteza. Cand intrati intr-o curba in timp ce coborati, permiteti gravitatii sa va ofere o usoara accelerare.

Mentinerea pozitiei

Mentinerea unei pozitii drepte pe banda de mers intr-o curba va ajuta sa evitati coliziunile frontale. Stati centrat pe banda de mers si pastrati o distanta de siguranta pe toate laturile.

Daca va apropiati mai mult de exteriorul unei curbe cresteti sansa de caderea a unei anvelope de pe partea pavata de drum sau puteti sa pierdeti tractiunea. Daca va apropiati prea mult de interiorul unei curbe, cresteti riscul unei accidentari frontale si ajungeti pe banda gresita, aveti putin timp la dispozitie pentru a evita vehiculul din fata sau chiar pietrele de pe drum.

Etichete: , , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.