Sunteti pe pagina: Home // Diverse // Conducerea ecologica

Conducerea ecologica

Conducerea ecologica

Conducerea ecologica este una dintre cele mai bune solutii atat pentru reducerea consumului de combustibil cat si pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon care este eliberat in mediul inconjurator. Dioxidul de carbon este emis prin arderea combustibililor si este implicat intr-o mare proportie in formarea gazelor cu efect de sera, ale caror efecte sunt subtierea stratului de ozon si degradarea mediului onconjurator.

Comportamentul conducatorilor auto poate influenta cu siguranta atat consumul de combustibil precum si nivelul de poluare cauzat de un autoturism. De asemenea, comportamentul soferilor poate preveni degradarea si uzarea prematura a autovehiculului si reduce riscul de accidente rutiere.

In principal, conducerea ecologica se refera la adaptarea stilului dumneavoastra de condus pentru a evita fortarea autoturismului. Acest lucru poate duce pana la o economie de 20% a consumului de combustibil. Economii substantiale ale consumului de combustibil pot avea loc chiar si in cazul autoturismelor de mici dimensiuni, chiar daca acestea sunt cunoscute prin natura lor ca avand un consum redus.

Stilul de conducere ecologic este un comportament care poate fi invatat, indiferent de marca sau motorul autoturismului pe care il detineti. Acest comportament va aduce beneficii pe termen lung, si nu doar pentru voi ci si pentru generatiile viitoare, datorita efectului benefic al reducerii poluarii. Cele mai multe companii din zilele noastre si-au informat deja angajatii cu privire la cele mai bune practici pentru adoptarea unui stil de condus ecologic.

In continuare va vom furniza unele practici dintre cele mai simple dar totodata foarte importante pe care le puteti face adopta daca va pasa de mediul inconjurator si doriti sa-l protejati.

Schimbarea treptelor de viteza

 • Reduceti viteza si accelerati usor cand depasiti 1000 de rotatii pe minut.
 • Schimbati intr-o treapta de viteza superioara imediat ce ajungeti la 2000 de rotatii la motoarele pe motorina sau 2400 de turatii la motoarele pe benzina.

Optati pentru un stil de condus flexibil

 • Mentineti o viteza constanta cat mai mult posibil.
 • Folositi frana de motor si evitati cat de mult sa apasati pedala de frana.
 • Cand vedeti lumina rosie a semaforului de la distanta, ridicati piciorul de pe acceleratie si lasati masina sa ruleze pana in dreptul acestuia. Schimbati intr-o viteza inferioara daca este cazul sau lasati-o la “punctul liber”.

Acceleratia

 • Daca rulati cu o viteza a carei turatii se apropie de limita la care trebui schimbata, accelerati usor pentru a putea schimba viteza.
 • Este recomandat sa circulati cu cea mai mare treapta de viteza. Daca rulati pe autostrada schimbati cat mai repede treptele de viteza pana ajungeti la ultima.
 • Cand coborati o vale, ridicati piciorul de pe acceleratie si lasati masina sa ruleze incet.

Porniti motorul cu discernamant

 • Opriti motorul atunci cand stationati mai mult de 1-2 minute.
 • Pe timp de iarna, majoritatea autoturismelor moderne nu au nevoie de incalzire inainte de a pleca la drum. Puteti pleca la drum imediat dupa ce ati pornit motorul.

Utilizarea optima a autoturismului

 • Verificati periodic presiunea din cauciucuri
 • In cazul in care nu este neaparat sa porniti aerul conditionat, nu o faceti. In oras este recomandat sa deschideti geamul.
 • Nu transportati in autoturism greutati inutile.
 • Indepartati toate elementele care contribuie la greutatea autoturismului, daca nu mai aveti nevoie de ele.

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.