Sunteti pe pagina: Home // Auto tehnic // Ce sunt si cum functioneaza bujiile?

Ce sunt si cum functioneaza bujiile?

Ce sunt si cum functioneaza bujiile?

Autoturismul vostru functioneaza defectuos? Refuza sa porneasca? Consumul a crescut? Daca masina voastra are una dintre oricare aceste probleme, poate ar fi timpul sa verificati si sa schimbati bujiile. Chiar daca masina functioneaza fara probleme, producatorii si mecanicii recomanda ca bujiile sa fie schimbate la fiecare 100 de mii de kilometri.

Care este rolul bujiilor?

Bujiile sunt pe intelesul tuturor, o pereche de electrozi care produc o scanteie de inalta tensiune care aprinde amestecul de aer cu combustibil din motor. Aceasta explozie impinge cilindrul in jos iar in cele din urma, aceasta forta este cea care se transfera la rotile masinii, determinand-o sa se miste. Fara aceasta scanteie, acest intreg proces de combustie interna nu ar mai avea loc.

De unde si cum le cumparati?

Bujiile trebuie sa se potriveasca pentru tipul vostru de motor. De aceea, atunci cand mergeti la magazinul de piese auto, este necesar sa stiti cu exactitate tipul de bujii de care aveti nevoie. In caz contrar, puteti prezenta vanzatorului de piese auto talonul masinii, pentru a cauta bujiile potrivite in functie de anumite date ale masinii precum modelul, anul fabricatiei, si tipul de motor.

Cum le inlocuim?

Inainte de a va apuca de operatiunea propriu-zisa, va recomandam sa deconectati cablurile bateriei, sau macar unul dintre ele (de obicei cel negru). Aceasta operatiune premergatoare procesului de schimbare a bujiilor este necesara pentru a preveni posibilitatea unui scurt circuit.

Nu va apucati sa schimbati bujiile daca motorul nu este complet racit. Motorul fierbinte prezinta un risc ridicat de ardere si paote duce, de asmenea, la deteriorarea chiuloasei. Aveti posibilitatea de a inlocui pe rand cate o bujie sau sa le inlocuiti pe toate deodata. Daca alegeti a doua optiune si nu aveti o vasta experienta, numerotati cu un marker fisele care duc la bujji inainte de a incepe operatiunea. In acest fel va asigurati ca dupa inlocuire veti conecta fiecare fisa la bujia corespunzatoare.

Indepartati fisele bujiile tragand usor de marginea lor in sus. Nu trageti direct de cablu. Fiti atenti ca in jurul bujiilor sa nu existe mizerii deoarece acestea nu trebuie sa ajunga in motor atunci cand inlocuim bujiile. Deci, curatati zona cu o carba, sau chiar mai bine, cu aer comprimat.

Folosind o cheie tubulara lunga sau o cheie speciala de bujii, desfiletati-le invartinf in sens invers acelor de ceasornic, pana cand bujiile sunt deconectate complet. Introduceti bujiile noi si infiletati-le folosind aceeasi cheie tubulara. Cheile speciale pentru bujii sunt echipate cu o bucata de cauciuc care tin bujia “legata” de cheie, astfel incat sa o puteti introduce in locasul ei mai usor. Daca bujia nu se infileteaza si simtiti orice rezistenta, oricat de mica, scoateti-o afara si incercati din nou, pentru a nu strica filetul.

Nu mai ramane decat sa conectati fisele inapoi, si bineinteles, bornele bateriei. Inlocuirea bujiilor este o operatiune simpla care poate fi facute de orice sofer. Facand aceasta operatiune veti economisi bani. In acelasi timp veti imbunatati performantele autoturismului vostru.

Etichete: , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.