Sunteti pe pagina: Home // Auto tehnic // Ce facem cand masina nu porneste?

Ce facem cand masina nu porneste?

Ce facem cand masina nu porneste?

Cand o masina face probleme si nu porneste atunci cand aveti mai mare nevoie, este frustrant. Pur si simplu rotiti cheia in contact…dar nu se intampla nimic. Aproape fiecare proprietar de autoturism a experimentat asa ceva. Exista multe probleme din cauza carora masina nu poate porni, dar nu trebuie sa va ingrijorati. Exista solutii pentru orice problema. Daca nu vreti sa apelati la o companie ce ofera servicii de remorcare, si vreti sa va rezlvati singuri problemele, atunci cititi mai departe.

Ce trebuie verificat prima data ?

Daca masina nu porneste, verificati mai intai lucrurile de baza, precum:

– Bateria este in regula?
– Daca masina are transmisie automata si nu porneste cand schimbatorul se afla in pozitia “P”, incercati sa o porniti in pozitia “N”. Poate fi de vina doar un comutator.
– Bornele bateriei sunt corodate?
– Aveti suficient combustibil in rezervor? Exista situatii cand indicatorul de combustibil este defect si indica eronat. De aceea, puteti ramane fara combustibil fara sa va asteptati la acest lucru.
– In bord vi se aprinde vre-un martor sau luminita?
– Masina are instalat un sistem anti-furt?

Verificati bateria

O baterie descarcata este unul dintre principalele motive din cauza caruia un autoturusim nu porneste. Uneori se intampla sa uitam aprinse farurile peste noapte, iar bateria se consuma. Daca bateria este veche, va puteti astepta ca ea sa “moara” deodata, fara alte semne anterioare.
Exista o singura modalitate de a verifica daca bateria este descarcata. Verificati diverse sisteme electrice precum farurile sau stergatoarele si vedeti cum se comporta. Daca farurile emit o lumina foarte slaba iar stergatoarele se misca lent, este foarte probabil ca bateria sa fie descarcata.

Cheia se invarte in contact?

Acest fenomen se intampla cand mecanismul de directie este blocat. De exemplu cand rotile sunt strambe iar volanul este blocat si el. In acest caz este recomandat sa incercati sa miscati incet de volan in timp ce miscati cheia in contact. Acest lucru al putea ajuta la eliberarea volanului si a contactului.
O alta posibilitate este sa existe o problema la dispozitivul de contact, in sine. Daca se intampla acest lucru, incercati sa folositi cheia de rezerva. Daca nici aceasta nu functioneaza, este necesara interventia unui tehnician auto.

Nu se aprinde nici o lumina in bord

Daca porniti contactul dar in bord nu se aprinde nici o lumina, inseamna ca este o problema cu bateria sau cu un comutator de aprindere.

Martorul in forma de cheie este aprins?

Multe masini sunt echipate cu un sistem de imobilizare sau securitate care permite pornirea motorului numai daca utilizati cheia corecta. Practic, aceasta cheie are un cip in interior cu un cod de securitate. Cand introduceti cheia in contact, un senzor citeste codul si permite masinii sa porneasca.
Daca atunci cand porniti motorul, acest martor in forma de cheie ramane aprins, inseamna ca acel senzor nu recunoaste cipul sau exista probleme cu o parte a sistemului de securitate, in sine. De asemenea, puteti incerca cheia de rezerva. Daca nici aceasta nu functioneaza, incercati sa reprogramati cheile.

Pornirea motorului cu bateria descarcata

O masina cu bateria descarcata poate fi pornita folosind energia de la bateria unui alt autoturism. Pentru acest lucru veti avea nevoie de cabluri speciale de pornire, si bineinteles o persoana dispusa sa va ajute. Conectati cablurile intre bornele celor doua baterii si tineti cont de polaritate: plus la plus si minus la minus. Porniti mai intai masina a carei baterie este in regula, iar dupa cateva minute incercati sa porniti masina voastra. Dupa pornire, puteti decupla cablurile.

Alte probleme ale motorului:

– compresie scazuta in cilindri;
– curea de distributie rupta;
– bujii sau fise defecte;
– bobina de inductie defecta;
– probleme ale computerului de bord.

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.