Sunteti pe pagina: Home // Diverse // Care sunt principalele cauze ale unui accident rutier

Care sunt principalele cauze ale unui accident rutier

Care sunt principalele cauze ale unui accident rutier

Conform dictionarului, accidentul este “un eveniment neasteptat si nedorit, un incident neprevazut si fara un motiv aparent”. Stric vorbind, majoritatea accidentelor nu sunt accidente: ci sunt coliziuni care pot si trebuie sa fie evitate. Deci, ce le provoaca si cum le putem evita?

Factorii care contribuie la majoritatea coliziunilor. In ordine crescatoare acestea sunt:

– probleme tehnice ale autoturismului
– tipul si calitatea drumurilor
– comportamentul conducatorului auto

Problemele tehnice ale autoturismului

Producatorii sunt obligati prin lege sa proiecteze masinile in asa fel incat ele sa indeplineasca un standard minim de siguranta. Calculatoarele, combinate cu cercetarile anumitor top firme gazduire, au produs masini sigure si usor de condus. Cele mai multe probleme sunt datorate: pierderii franei, explozia cauciucurilor sau defectiuni la sistemul de directie/suspensie.

Franele – Franele pe disc se gasesc pe rotile din fata aproape pe fiecare vehicul modern, si sunt semnificativ mai eficiente decat sistemele vechi de franare pe tambur. Sistemul ABS (Anti Blockier System) impiedica blocarea rotilor in timpul manevrelor de franare de urgenta, si permite vehiculelor moderne sa evite un accident.

Anvelopele – Cele din ziua de astazi sunt mult mai sigure decat cele de acum 25 de ani. Daca presiunea din penuri este sub cea standard, acestea pot exploda. Daca anvelopa este neuniforma sau uzata, reprezinta o alta problema ce duce la explozie. Amintiti-va ca tot anvelope este singura care are contact cu carosabilul.

Sistemul de directie si suspensie – Suspensiile pastreaza anvelopele in contact cu carosabilul in mod stabil si previzibil. Directia va permite sa ocoliti obstacolele rutiere si sa evitati potentialele accidente. Chiar si un conducator auto profesionist este neajutorat in cazul in care masina are defectiuni la sistemul de directie sau de suspensie. Astfel de probeleme sunt catastrofale mai ales la viteze mari.

Cu inspectii periodice efectuate de persoane autorizate, problemele tehnice pot fi practic eliminate.

Tipul si calitatea drumurilor

Vizibilitatea – pericolele permanente consta in intersectii, curbe, zonele de scoala, zonele unde putem intalni animale si trecerile de pietoni. Pericolele temporare sunt drumurile in constructii, vehiculele parcate necorespunzator, accidentele neprevazute, ambuteiajele si animale salbatice.

Suprafata carosabilului – inginerii pot folosi diferite tipuri de suprafete in functie de mediu, de viteza de trafic, de volumul traficului precum si de localizarea carosabilului (bariere de zgomot). Marcajele rutiere permit soferilor sa circule in siguranta.

Dispozitive de control al traficului – semnalele luminoase de circulatie, semnele de limitare a vitezei, trecerile pietonale, pistele de bicicleta, camere de supraveghere a politiei si sensurile giratorii.

Traficul rutier – autostrazile raman cele mai sigure drumuri datorita fluxului de trafic intr-o singura directie.

Semnele de identificare – permite ca soferii sa calatoreasca fara o harta detaliata dintr-un loc in altul. Ele anunta intersectiile, destinatiile, pericolele, numarul traseelor, estimarile de kilometri, numele strazilor si punctele de interes.

Vremea – conditiile nefavorabile pot agrava pericolele existente si uneori creeaza noi suprefate pe drum (gheata si zapada).

Comportamentul conducatorilor auto

Oamenii tind sa arunce vina atunci cand are loc un accident. Un studiu a concluzionat ca 80% din soferii implicati in accidente de autovehicule cred ca cealalta parte ar fi putut face ceva pentru a preveni accidentul. Doar 5% recunosc ca au fost singurii vinovati. Greselile apar atunci cand un conducator auto devine distras probabil din cauza unui telefon mobil sau o ceasca de cafea varsata. Foarte putine accidente rezulta din intamplare, ca si in cazul in care un copac cade pe vehicul.

Viteza ucide – cu cat viteza este mai mare cu atat mai mare este riscul producerii unui accident. Majoritatea soferilor considera ca o viteza de 100 km/h duce la dezastru. Problema este ca doar daca depasiti cu 5 km/h limita de viteza in locul nepotrivit poate fi la fel de periculos. Excesul de viteza este un comportament deloberat si calculat cunoscut de soferii, dar acestia ignora pericolul. 90% din soferi conduc cu viteza la un moment dat din cariera lor, iar 75% recunosc ca au comis aceasta infractiune in mod regulat.

Etichete: , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.