Sunteti pe pagina: Home // Auto tehnic // Capul de planetara

Capul de planetara

Capul de planetara

Toate autoturismele cu tractiune pe fata sunt dotate cu capeti de planetara la amandoua capete ale planetarelor. Capul de planetara interior conecteaza planetara la transmisie in timp ce capul de planetara exterior conecteaza planetara la roti. Exista si multe autoturisme cu tractiune integrala sau tractiune pe spate care au capeti de planetara, dar acestia sunt mult mai intalniti la cele cu tractiune pe fata.

Capetii de planetara sunt folositi pentru a transfera cuplul la roti la o anumita viteza, acomonandu-se in acelasi timp cu miscare sus-jos a suspensiei. Exista doua tipuri de capeti de planetara: capeti de planetara tipul bila si tipul trepied. La masinile cu tractiune pe fata, capatul de planetara tip bila este folosit in partea exterioara a planetarelor in timp ce capatul de planetara tip tripod este folosit in partea interioara a planetarelor.

Capul de planetara este acoperit cu o unsoare speciala si sigilat foarte strans cu o bucata de cauciuc sau plastic numita burduf, care este fixat cu doua cleme. Un cap de planetara comun nu are nevoie de intretinere prioadica si poate rezista foarte mult timp, atata vreme cat burduful nu se deterioreaza. Se intampla adeseori sa intalnesti masini cu peste 500 de mii de kilometri dar care sa aibe capetii de planetara originali.

Cea mai comuna problema este deteriorarea burdufului. Cand acest lucru se intampla, unsoarea iese afara iar murdaria si umiditatea intra inauntru facand ca capatul de planetara sa se deterioreze din cauza coroziunii sau lipsei de lubrifiere. Capetii de planetara sunt inspectati in mod normal la orice verificare a directiei, sau chiar atunci cand schimbati roata.

Daca burduful capului de planetara se rupe, este posibil sa gasiti unsoare imprastiata in interiorul jantei rotii. Un alt simtpom care va poate da de gandit sa verificati capatul de planetara sunt zgomotele care se aud in mers atunci cand virati.

Daca burduful de planetara s-a rupt iar voi ati observat acest lucru din timp, puteti inlocui burduful si sa adaugati inauntru unsoare noua. Acest lucru este mult mai simplu decat inlocuirea planetarei. De multe ori puteti gasi capul de planetara cu tot cu burduf la un pret foarte mic. Daca capul de planetara este uzat, acesta nu paote fi reparat ci doar inlocuit.

Etichete: , ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.