Sunteti pe pagina: Home // Diverse // Autoturismele pe aburi – Scurt istoric

Autoturismele pe aburi - Scurt istoric

Autoturismele pe aburi – Scurt istoric

Inainte de a exista autoturismele dotate cu motoare cu combustie interna sau masinile electrice, au existat atuomobile care au fost echipate cu motoare externe pe aburi. Aceste automobile puteau atinge viteze foarte mari, poate chiar mai mari decat vitezele maxime ale autoturismelor moderne din zilele noastre. Cu toate acestea, deoarece aceste motoare externe erau extrem de grele, producatorii de automobile au renuntat la ele si au construit motoare mici, pe care le putem vedea pe autovehiculele din ziua de astazi.

Masinile pe abur au o istorie foarte lunga si interesanta, ce merita sa fie investigata. Cel mai vechi automobil pe aburi cunoscut a fost o inventie a lui Ferdinand Verbiest. Acest lucru s-a intamplat undeva in anul 1670 in China. Automobilul a fost construit ca si o jucarie pentru imparatul chinez de la momentul respectiv. Desi era mult prea mica pentru a transporta un pasager, atunci a fost prima data in istorie cand un autovehicul a fost pus in miscare folosindu-se propria sa putere generata de aburi.

In timp ce multi s-au bazat doar pe constructia unor jucarii propulsate cu aburi, inventatorii sfarsitului secolului XVIII au fost capabili sa construiasca automobile de dimensiuni mari, care sa fie propulsate cu aer. Nicolas Joseph Cugnot din Franta a proiectat un tractor pe aburi in anul 1771, dar acesta nu s-a dovedit a fi practic. Inovarea industrieti automobilistice cu aburi s-a mutat apoi in Marea Britanie unde, in 1784 William Murdoch a dezvoltat un model de caruta cu aburi.

In 1801, Richard Trevithick a construit un autovehicul pe aburi de dimensiuni normale, si l-a condus in mod regulat pe drumurile din Camborne. In acea perioada automobilele pe aburi au devenit la moda si diverse inovatii au fost puse in aplicare in mod regulat. Caracteristici precum frana de mana sau transmisia au luat fiinta in acele vremuri iar in unele cazuri, automobilele pe aburi au putut fi folosite cu succes ca si modalitate de tranzit.

Din cauza unor revolte ale oamenilor cu privire la dezvoltarea prea rapida a automobilelor cu aburi, guvernul Marii Britanii a raspuns acestor plangeri adoptand o lege in anul 1865. Din cauza acestei legi, dezvoltarea industriei automobilistice a fost blocata timp de cativa zeci de ani. In 1898 cei mai multi inventatori si-au dat seama ca nu pot continua cu automobilele auto-propulsate si si-au concentrat atentia asupra trenurilor si retelelor de cale ferata.

Pe cealalta parte a oceanului, in Statele Unite ale Americii, Oliver Evans a primit primul brevet pentru construirea unui automobil, in anul 1789. In 1873, in Franta, Amedee Bollee a construit primul automobil pe aburi capabil sa transporte patru pasageri in acelasi timp. Un alt inventator care a primit un brevet pentru invetarea unui automobil pe aburi a fost neamtul Karl Benz, in anul 1886. Chiar daca in acele timpuri automobilele pe aburi pareau promitatoare, motoarele cu combustie interna le-au luat locul, iar acum motoarele pe aburi sunt doar o mica parte din istorie. Desi au mai existat cateva incercari izolate de a revigora tehnologia pe abur, deocamdata, motoarele cu combustie interna si cele eletrice sunt si vor fi pe primele locuri.

Etichete: ,

Rubrica de comentarii este inchisa

Copyright © 2009 Autozvon – Stiri auto. All rights reserved.